Téměř po roce se Divadlo Na zábradlí konečně shledá se svými diváky

Od června do srpna budou uvedeny dvě premiéry a další oceňovaná představení na takových exkluzivních lokacích jako je Pražské Planetárium ve Stromovce či Valdštejnská zahrada.

Premiérová inscenace Kleopatra vychází z formy audiowalku. Skrz netradiční zvukový zážitek a herecké akce ve veřejném prostoru Prahy 1 bude možné na zdánlivě obyčejná místa nahlédnout z jiné perspektivy a upozornit na detaily, které nám často unikají. V úvodu inscenace se diváci v sále Divadla na Zábradlí stanou přímými svědky Kleopatřiny smrti; pak už je cesta podsvětím doprovázená dominantním sluchovým zážitkem.

Premiéru spolu s hereckým souborem Divadla Na zábradlí připravil autorský kolektiv osmi lidí, který vznikl v roce 2017 jako nezávislé divadelní uskupení. Je složen z režisérů, dramaturgů a scénografů, kteří se potkali v roce 2014 ve společném ročníku na KALD DAMU. Skupina se zabývá převážně projekty s aktuální společenskou tématikou na pomezí divadla, performance, instalace a happeningu.

Druhou letní premiérou bude autorská inscenace Jana Mikuláška Ahoj vesmíre!, vycházející z další historické události – tentokrát však relativně nedávné. Odpoledne 12. srpna 1977 ve dvě hodiny a dvacet devět minut odstartovala z mysu Canaveral vesmírná sonda Voyager 2. Kromě vědeckého vybavení nese na své palubě i oválnou plaketu, v níž je uložena Zlatá deska – poselství určené mimozemským civilizacím. Je na ní nahráno například 55 pozdravů v nejrůznějších jazycích, hodinový záznam mozkových vln a 27 skladeb, které mají Zemi nejlépe reprezentovat. Inscenace kontempluje proces vzniku Zlaté desky a ústřední otázku, před kterou stanul tehdejší vědecký tým.

Co o nás chceme bytostem z kosmu vlastně sdělit? Inscenace Ahoj vesmíre! je výjimečná prostorem, pro který se připravuje – místo obvyklého divadelního sálu bude uvedena v Pražském Planetáriu ve Stromovce. Slibuje tak unikátní, až „vesmírný“ divácký zážitek. Kromě netradičních premiér se Divadlo Na zábradlí objeví i na netradičních lokacích, jako například ve Valdštejnské zahradě Senátu České republiky, nebo v šapitó Azyl78.

Zatímco v senátních zahradách se odehrají oceňované inscenace Korespondence V+W a Mýcení, v šapitó uvede Divadlo Na zábradlí svou poslední premiéru v režii Jana Prušinovského Zlatou pláž. V domácím, dobře klimatizovaném a pravidelně sanitovaném prostředí divadelního sálu na Anenském náměstí budou diváci moci shlédnout tradiční a populární inscenace Macbeth – Too Much Blood, Hamleti a Kyjem po kebuli.

Soubor Divadla Na zábradlí se vypraví též za hranice Prahy – v Brně se uskuteční hostování inscenace Zlatá pláž na letní scéně Divadla Bolka Polívky na Kraví hoře. Tu samou inscenaci následně odehraje soubor i v rámci festivalu Znojmo žije divadlem.

Novou divadelní sezonu pak Divadlo Na zábradlí plánuje zahájit zářijovou premiérou inscenace Ztracené iluze coby dramatizace románu jednoho z nejvýraznějších francouzských literátů, Honoré de Balzaca, v režii Jana Mikuláška, se scénou a kostýmy Marka Cpina. Pohled na společnost s kritickým odstupem činí z tohoto románu stále živé dílo.

Dvou veřejných předpremiér se diváci budou moci zúčastnit již v červnu. Letní program Divadla Na zábradlí a další informace najdete na webu https://www.nazabradli.cz/program/.

Trailer k létu s DNZ zde: https://www.youtube.com/watch?v=Qev_RuBHJdc&ab_channel=DivadloNaz%C3%A1bradl%C3%AD

Foto k článku: z kolekce DNZ, inscenace Ztracené iluze.

Podělte se s přáteli: