ORCHESTR BERG SLAVÍ 20 LET a hlavní hvězdou jeho nového poslechového webu je siréna

Orchestr BERG má rád netradiční projekty. Pro svou 20. sezónu si – mimo jiné – objednal dvacet krátkých skladeb, které jsou určené k provádění společně se znějící sirénou. A to může být prakticky kdekoliv – na koupališti, v parku i na univerzitě.

Druhá desítka těchto originálních kompozic se nyní uchází o přízeň široké veřejnosti prostřednictvím speciální poslechové soutěže. Na webu www.hudbaksirene.cz si je můžete vychutnat jako audio nebo video a díky hlasům, které pošlete svým favoritům, získat některou z pěkných cen. Vítězné dílo zahraje Orchestr BERG živě, až to situace dovolí.

Experimentování s novými způsoby setkávání současné hudby se současným posluchačem je pro Orchestr BERG typické. U příležitosti jeho 20. sezóny vznikl unikátní katalog 20 nových skladeb od 20 českých skladatelů, jejichž součástí je znějící siréna, kterou znají obyvatelé České republiky z pravidelné zkoušky sirén každou první středu v měsíci. Tato série mikrokoncertů – hudebních intervencí – se snaží upozorňovat na krásu zdánlivě všedních zvuků, které nás obklopují a které už často ani nevnímáme.

Petr Wajsar (foto: Karel Šuster)

„Všichni skladatelé se museli popasovat s netradičním zadáním, společně jsme pečlivě vybírali místa konání akcí. Někteří chtěli sirénu hlasitější, jiní naopak tišší, řada z nich psala pro svou bývalou školu nebo současné působiště, v jednom případě jsme do vzniku skladby jako interprety dokonce aktivně zapojili studenty gymnázia,“ uvádí Eva Kesslová, ředitelka Orchestru BERG a dramaturgyně projektu. Kromě škol, univerzit nebo vědeckých institucí zazněly novinky například v bazénu, na koupališti, v tiskařské dílně, v kostele i v parku. K velkému množství lidí se toto osvěžení uprostřed všedního dne dostalo i díky přímým přenosům Českého rozhlasu, který je partnerem projektu a který realizoval i live videa na Facebooku.

Nyní může široká veřejnost porovnat, jak si jednotliví skladatelé poradili s touto originální výzvou, a to na speciálním poslechovém a hlasovacím webu www.hudbaksirene.cz. K dispozici je i anglická verze www.musicforsirens.com. Dvacítku skladeb Orchestr BERG rozdělil na dvě části, o té první už hlasující rozhodli, do 16. května se hlasuje o druhé desítce kompozic. Mezi autory je také vítězka skladatelské soutěže České filharmonie Jana Vöröšová, široce hudebně rozkročený Petr Wajsar aka Develooper nebo Slavomír Hořínka.

Web bude aktivní i po skončení hlasování, bude sloužit jako přehledový katalog všech dvaceti kompozic. Třeba pro pořadatele, kteří by o Hudbu k siréně stáli. Brzy by se totiž měly jednotlivé skladby rozeběhnout po celém Česku, aby potěšily nové posluchače například v lázeňských městech, na školách, ve firmách nebo jako doprovodné akce nejrůznějších festivalů. Koncert se může uskutečnit kdekoliv, kde je slyšet siréna. Stačí nadšený pořadatel.

ORCHESTR BERG

Za dobu své existence si Orchestr BERG vybudoval pověst špičkového tělesa, které se s odvahou a kreativitou pouští do těch nejnáročnějších projektů v oblasti současné hudby. Tu zkombinoval i s filmem, tancem, divadlem nebo výtvarným uměním, publikum se často ocitlo na netradičních místech. Pravidelně objednává nová díla především u českých skladatelů mladé generace, vznikla i řada celovečerních skladeb. Českému publiku představuje pestrou paletu současné hudby ze světa – legendární je například inscenace Černé na bílém slavného skladatele a divadelníka Heinera Goebbelse, kterou Orchestr BERG uvedl v roce 2009 společně s režijním duem Skutr.

Orchestr BERG založil ještě jako student dirigent Peter Vrábel a za práci s ním získal mimo jiné ocenění od České hudební rady / UNESCO za mimořádný přínos české hudbě.

Podělte se s přáteli: