BALET NÁRODNÍHO DIVADLA V SEZONĚ 2020/2021

Na jaké baletní tituly se mohou příznivci baletu těšit?
„Mám radost z výhledu na novou sezonu Baletu, jež přinese tři premiéry, devět titulů a projekt Dance Laboratory. Zároveň s potěšením dodávám, že jsme dosáhli mezinárodního renomé, a to nejen díky hostování v mnoha zemích, kdy jsme šířili dobré jméno Baletu Národního divadla, ale také spektrem našeho repertoáru, který se může měřit s nejznámějšími světovými baletními tělesy,“ říká úvodem umělecký ředitel Baletu Filip Barankiewicz.
První premiérou sezony 2020/2021 bude inscenace s názvem Phoenix. Půjde o tři původní choreografie, vytvořené speciálně pro náš soubor. Rozvíjíme tak naši dramaturgickou linii: I když v rámci repertoáru představujeme akademickou klasiku i neoklasická díla, snažíme se klást patřičný důraz na současný tanec a novou tvorbu, kreativitu. Těšit se můžete na trojici choreografů: Douglas Lee, Alejandro Cerrudo a Cayetano Soto. Světová premiéra titulu se odehraje 12. listopadu 2020 v Národním divadle.
V současné době divákům nabízíme řadu úspěšných dějových baletů, v nichž ožívají nesmrtelné příběhy (La Fille mal gardée / Marná opatrnost, Labutí jezero, Oněgin, Spící krasavice, Čarodějův učeň, Kafka: Proces, Louskáček – Vánoční příběh, Leonce & Lena), v příští sezoně k nim přibude titul, jenž zasáhne vaše srdce.
Druhou premiérou sezony se totiž stane Romeo a Julie Johna Cranka. Inscenace to bude velice prestižní, a to i díky spolupráci s renomovaným kostýmním návrhářem a scénografem Jürgenem Rosem. Jde o naprosto výjimečnou záležitost, Crankův balet inscenujeme v detailní rekonstrukci, Roseho scénické výpravy jsou označovány za svébytný umělecký počin.
Balety Johna Cranka jsou věčné především proto, že sugestivně zachycují lidské emoce. Tanečníci prožívají vzlety i pády zamilovaného Romea a Julie do hloubky a veškeré své pocity přetavují do expresivního pohybového výrazu. Českou premiéru uvedeme 25. února 2021 ve Státní opeře.
Třetí premiéra sezony s názvem FORSYTHE–CLUG–MCGREGOR nabídne výjimečná díla tří současných uznávaných choreografů, talentovaných umělců, inovátorů světového tance, kteří obohatili svět baletu o originální jazyk a nový pohybový slovník. William Forsythe je přední osobností světového tance. Spojuje balet s vizuálním uměním, přináší na scénu abstrakci, ale i výraznou divadelnost. Jeho konceptuální choreografická vize se inspiruje výtvarnými instalacemi, filmem, počítačovou tvorbou, mluveným slovem a experimentální hudbou.
V rámci inscenace uvedeme jeho legendární The Second Detail, dílo hravé, ale i silné, doprovázené rytmickou hudbou nizozemského skladatele Thoma Willemse. Choreografie vznikla v roce 1991 pro Kanadský národní balet a je specifická díky neoklasické symetrii s plynule stupňovanou technickou náročností. Forsythe si hraje s tempem a typickými liniemi mimo osu. Druhým dílem bude choreografie Edwarda Cluga, uměleckého ředitele a choreografa Slovinského národního baletu v Mariboru, jenž dosáhl choreografického věhlasu v roce 2005 dílem Radio and Juliet. Jde o renomovaného umělce, jehož jméno se nyní často skloňuje na prestižních světových scénách. Třetím dílem bude Eden / Eden choreografa Wayna McGregora, jednoho z nejvýznačnějších současných britských tvůrců s jedinečným pohybovým slovníkem, který integruje tanec, film, výtvarné umění, digitální technologie i přírodní vědy. Ve svém díle se zabývá vlivem technologií na estetiku okolí – ale i lidského těla. Česká premiéra se uskuteční 6. května 2021 ve Státní opeře.
V rámci snahy objevovat nové dimenze přidáváme na repertoár také DANCE LABORATORY / TANEČNÍ LABORATOŘ, platformu pro krátké autorské choreografie.

Zdroj: Balet ND

Podělte se s přáteli: