Druhý adventní víkend patřil muzikálu Mefisto

Hned dvě muzikálová představení se odehrála 7. 12. 2019 v divadle Hybernia. V předvánoční čas si slavné Faustovo téma nenechalo ujít velké množství kulturních nadšenců, o čemž svědčilo i vyprodané divadelní hlediště. Sladkou závěrečnou tečkou bylo divácké standing ovation obohacené o hudební přídavek.

Muzikál Mefisto, divácky velice oblíbené představení, se v pražském divadle hraje již přes tři roky. Obecně známé téma příběhu o Faustovi se stalo předlohou režisérovi Zdeňku Zelenkovi, který inscenaci společně s producentem Danielem Bartákem a autory uvedl v roce 2016 u příležitosti oslav desátého výročí otevření Hybernie.

Divák si jistě na začátku představení klade otázku, kdo že je to Mefisto? Odpověď příchází velice brzy, a to ihned po bujarých oslavách kulatých narozenin stařičkého profesora Fausta, jenž zasvětil celý život vědě a bádání. Postava vyslance, Mefista, je povolána na scénu samotným Luciferem a vládcem pekla, které uzavřelo sázku s Hospodinem o hříšnosti duše člověka. Lucifer je přesvědčen, že každá duše je hříšná, a to i ta nejčistší; pokud dostane něco, po čem touží, pak je schopná hříchů.  Kola děje začnou nabírat na rychlosti až ve chvíli, kdy je sázka o duši počestného Fausta uzavřena a vyslanec Mefisto začne vykonávat svou úlohu lsti na stařičkém profesorovi, v jehož hlavní roli se publiku představil Jiří Zonyga, známý taktéž z talentové pěvěcké soutěže Superstar.

mladý Faust v podání Petra Ryšavého

Ve faustovském uměleckém kousku se o scénické provedení postaral jeho autor Zelenka, který se už v minulosti prosadil jako scenárista a režisér filmových či televizních pohádek. Svůj talent a cit pro inscenaci nezapře v jednom z nejvýraznějších motivů děje – střetnutí Boha s Ďáblem hádajících se o Faustovu duši. K divákům promlouvají jejich hlasy jakoby shůry skrze namluvené dialogy, zatímco se na pódiu pohybují dva taneční umělci. Kreativní ideu sráží jen skutečnost, že se taneční prvky tvůrců omezily na několik opakujících stejných pohybů. Cílem pekla, Lucirefa a samotného Mefista je přimět starce znovu prožít mládí a poznat lásku. Chtějí, aby se bláznivě zamiloval, poznal moc, uznání a obdiv. Protože Faust ani Mefisto nejsou žádní hlupáci, dochází k zajímavým dějovým střetům, které návštěvníka drží neustále ve střehu.

V postavě mladého Fausta i Mefista se divákům představil Petr Ryšavý, kterému herecky více sluší záporná postava pekelníka, v níž působil veskrze realisticky. V roli mladého Fausta působí příliš chlapecky a naivně.. Chyběla mu určitá dávka nadledu a charizma. Se svou partnerkou Markétkou (v podání Karolíny Gudasové) dobře herecky, pěvecky i tanečně souzní.

Divák od Mefista může očekávat napětí, vzrušení i strach. Otázkou věčného mládí se v minulosti zabýval již nejeden filosof. Jak byste se však rozhodli, pokud by vám sám pekelník poskytnul neodolatelné pokušení zažít znovu mladistvá léta – avšak s rozumem starce? Prožili byste svůj život jinak? V průběhu představení se rozvíjí několik leitmotivů: láska, intriky, milostné zápletky, lži a podlosti. Návštěvník nahlédne do života studentů v italské Florencii a nechá se unášet líbivou melodií písní z dílny Daniela Bartáka.

Přestože divák po ukončení představení neodchází s pobrukováním zpívaných písní, hudba z pera Daniela Bartáka drží spolu se Zelenkovou svižnou režií muzikál v lichotivém rytmu. Ocenění si jistě zaslouží práce režiséra, který se nebojí rozehrát více dějových linií naráz a nechybí ani občasné humorné scény. Promyšlený děj doplněný o líbivé efekty, texty písní, autentické kulisy, choreografii i kostýmy, dolaďují ráz celého příběhu.

zleva: Jan Kříž a Ivana Korolová, alternující Karolína Gudasová a Petr Ryšavý
v rolích Mefista/mladého Fausta a Markétky

O tom, zda je lidská duše skutečně natolik hříšná, nebo stále vyhrává a přetrvává víra a láska, se musí divák přesvědčit sám. Peklo hraje skutečně mistrnou hru a vzdávat se neumí. Hospodin na druhou stranu nehodlá pouze přihlížet intrikám ďábla bez povšimnutí. Sázka je sázka.

Na muzikál se můžete těšit opět v lednových termínech roku 2020.

Cena za lístek na představení se pohybuje od 390 Kč do 790 Kč.

Lístky k zakoupení zde: https://www.ticketportal.cz/Event/Mefisto

Napsala: Jitka Rychnová
Fotografie: Jitka Rychnová a archiv divadla Hybernia

Podělte se s přáteli: