OC Arkády Pankrác otevřely největší medúzárium v Evropě

Akcí podzimu se pro milovníky podmořského světa stalo otevření dlouho očekávaného Světa medúz na střeše OC Arkády Pankrác. Návštěvníci expozice se mohou těšit na více jak 10 000 vodních živočichů. Spatřit v rozsáhlé expozici je možné i nejjedovatější medúzu a tvora na světě Čtyřhranku Fleckerovu, jejíž jed dokáže usmrtit až 60 lidí.

Obecně patří návštěva medúzárií k oblíbené turistické atrakci po celém světě. V českých vodách byl na začátku jen troufalý sen Vojtěcha Pluhaře, který se o život mořských žahavců zajímá po mnoho let a je renomovaným odborníkem v péči o ně. Vedení OC Arkády bylo nadšeno nabídkou o spolupráci, a tak vznikl velkolepý projekt, který dnes konkuruje největším medúzáriím po celém světě. Svou rozlohou i počtem umístěných medúz se stala výstava evropskou jedničkou a za sebou nechala i meduzárium L’Aquarium de Paris ve Francii.

Příchozí návštěvník se již při vstupu nachází v doslova jiném světě a opomene ruch nákupního centra. Expozice se rozprostírá v nově vybudovaném dvoupatrovém zázemí na střeše obchodního domu na Praze 4. Od prvního okamžiku jste pohlceni atmosférou mořského světa, což je zásluhou tvrdé práce interiérových tvůrců, kteří si dali na konceptu a finálním dojmu skutečně záležet.

Samotná realizace projektu trvala dlouhé dva roky, ale výsledek je doslova nadčasový. Dominantou celé exhibice je akvárium ve tvaru rybího oka. Nepopsatelný dojem z výstavy vám předá světelná 3D animace laděná do barev a tvarů podmořských hlubin. Linoucí se atmosféra je podpořena taktéž o audiovizuální prvky, které umocňují zážitek z návštěvy. Popisné informace k jednotlivým druhům jsou psané v českém a anglickém jazyce, a proto je volnočasová aktivita vhodná taktéž pro cizince. Expozičně výstava zahrnuje 38 designových akvárií různých velikostí, z nichž obří kupole v druhém patře usiluje o zapsání do Guinessovy knihy rekordů.

„To, že akvária pro medúzy mají vždy kulovitý tvar, má svůj důvod,“ uvedl jeho autor a český expert na medúzy Vilém Vedrala. Toti žahaví tvorové se orientují v prostoru jinak a vodou proplouvají, proto nemohou být uzavřeny v prostorách s ostrými rohy, kde by hrozilo riziko zaseknutí a mohlo by je vážně ohrozit na životě. Voda musí cirkulovat daným způsobem a plynule. Z tohoto důvodu nesmí být proud vody příliš silný, aby nebyly medúzy strhávány pouze jedním směrem. Pohyb by měl být plynulý se správnou cirkulací proudu. Udržení takto náročných podmínek však není snadným úkolem a činí chov medúz vzácným.“

Věděli jste, že tělo medúzy se skládá  z 98 % z vody či že jsou jedním z nejstarších žijících živočichů planety? Hloubky světových oceánů obývají již po několik milionů let. Patří do kmene žahavců a to je možná důvod, proč kolem nich panuje jistý opar strachu. Nezbytným nástrojem pro jejich přežití jsou chapadla, často dlouhá i několik metrů, kterými vylučují jedovaté látky. Obecně se mluví více o nebezpečných druzích, ale existují i medúzy „neškodné“.

Slyšeli jste již o druhu Turritopsis dohrnii? Tento druh (možná někomu více známý jako medúza Benjamina Buttona) je odborníky označován za nesmrtelného živočicha. Ojedinělou se pro tento druh medúzy stala metamorfóza, kterou prochází. Obdivuhodně dokáže změnit svůj životní cyklus z dospělého jedince do stádia polypu.  

Mnohé další zajímavosti je možné se dočíst na výstavě, která je návštěvníkům otevřená vždy od pondělí do pátku od 9:00 do 21:00 hodin.

Volnou součástí exhibice je bistro s kuriózním menu, pozoruhodným designem, s výhledem a venkovním posezením. Šefkuchařem je Tomáš Jiskra, žák uznávaného Gordona Ramsayho, který získal cenné zkušenosti v jedné z jeho renomovaných restaurací s Michelinskou hvězdou. Ochutnat můžete z řad lákavých specialit, polévek, dezertů, teplých pokrmů či snídaňového menu.

Neváhejte a přijďte navštívit barvitý svět oceánských tvorů, ze kterého si každý odnese prvotřídní zážitek. Základní výše vstupného činí 260 Kč, pro studenty a seniory je nabízené zvýhodněné vstupné za 200 Kč.

Novinky a podrobnější informace ze světa hlubin sledujte na oficiální FB stránce: https://www.facebook.com/svetmeduz/.

Napsala: Jitka Rychnová
Fotografie: Jitka Rychnová

Podělte se s přáteli: