Galerijní svět na Národní třídě ve víru změn

První listopadová sobota patřila novinkám ve světě pražských soukromých galerií na Národní třídě. V reprezentativních prostorách Topičova salonu proběhlo slavnostní zahájení nové obrazové výstavy autorky Adély Oliva s názvem Biologický základ tajemství. Druhým neméně významným milníkem v oblasti českého umění je otevření pražské Galerie Kroupa naproti Národní kavárně.

Litomyšlský rodák a majitel nově otevřené galerie Miroslav Kroupa ani Adéla Oliva nejsou v oblasti umění žádnými nováčky. Oliva svojí výstavou navazuje na již dříve uskutečněnou vernisáž v Litomyšli před dvěma lety a nyní představuje svůj talent i Pražanům v jejich metropoli. Své pevné základy coby umělkyně získala Oliva během vysokoškolských studií ve Francii na Univesité Du Mirail v ateliéru prof. M. Ferniota v Toulouse v oboru umění a užité umění. Ve Francii si získala značného obdivu a uznání, které korespondovalo i se sobotním nadšením široké veřejnosti.

Výstava obrazů, která je momentálně k vidění v Topičově salonu, je kombinací olejových barev a tajných alchymistických receptur, jež autorka mistrně míchá dohromady. Abstraktní díla jsou zrodem energického smýšlení a umělecké duše malířky.

Inspiraci pro svou tvorbu čerpala na svých arabských a evropských cestách. Mnozí umělečtí kritici nešetří chválou, pokud jde o techniku, tvorbu a propojenost barev. Oliva je skutečným talentem, což potvrzuje svým výrokem i kurátorka probíhající výstavy Noemi Smolik, která prohlásila:

„V dnešní době převládají v malbě takzvané figurativní obrazy. Abstrakce se stala spíše výjimkou. A výjimkou v současné české malbě jsou i obrazy malířky Adély Olivy. Výjimečné jsou proto, že zatímco dnešní abstraktní malba se často stává pouhou formální záležitostí a působí často až nostalgicky, její obrazy jsou aktuální. Aktuální v tom smyslu, že co bylo pozitivním přínosem abstraktní malby do dějin evropského umění a proč je abstraktní umění právem tak vysoce hodnoceno, v tom se této malířce daří úspěšně pokračovat.“

Průběh vernisáže nesoucí se v pozitivním a přátelském duchu předpovídal velice kladné reakce zúčastněných. Událost si nenechali ujít ani známé tváře české hudební a divadelní scény, mezi nimiž nechyběli Pavel Vítek, Janis Sidovský nebo herec Jan Kanyza.

Přijďte se i vy přesvědčit o originalitě, osobitosti vystavovaných obrazů a vystříbřeném vkusu autorčina malířského projevu. Výstava je pro veřejnost otevřena zdarma do 29. listopadu každý všední den od 10:00 do 17:00 v historických prostorách Topičova salonu fungujícího již od roku 1894.

Více o autorce a její tvorbě naleznete zde: https://www.galeriekroupa.cz/autor/597/oliva-adela-praha-1977

Taktéž Galerie Kroupa nově sídlící ve Voršilské ulici přímo naproti Národní kavárně nabízí unikátní podívanou. Jedná se o nově zrekonstruovaný čtyřpatrový objekt, v jehož prvním a druhém nadzemním podlaží se galerie nachází. Spojuje moderní prvky designu s historickým hávem vnějšku budovy a cennými obrazy v originálních rámech. Díla rozličných autorů, jež je zde možné obdivovat, žánrově začínají v období 19. století, konkrétně v dobách klasicismu, romantismu, realismu a impresionismu, přes moderní umění až po současnou uměleckou scénu. Milovníci obrazových výstav, kteří upřednostňují zejména žánrovou malbu, moderní krajinomalbu, klasickou avantgardu, nebo současné umění, by si neměli aktuální výstavu v Galerii Kroupa nechat ujít. Majitel galerie se za svého francouzského pobytu učil od těch nejlepších a řadu let působil na francouzském uměleckém trhu, kde získal řadu zkušeností v prodeji a sběratelství atraktivních exponátů. Cit pro detail v uměleckém díle a praxi ve vnímání obrazů získal mimo jiné i během svého působení a života v hudební Litomyšli, kde provozuje galerii již od roku 2004. Díky dosaženým zkušenostem v uměleckém prostředí dokáže v současnosti nabízet k vidění skutečně pozoruhodné malířské kousky s vysokou uměleckou hodnotou.

Obrazy jsou k nahlédnutí od úterý do soboty, a to v čase od 11:00 do 18:00. Více podrobných informací o výstavách naleznete zde: https://www.galeriekroupa.cz/

Napsala: Jitka Rychnová
Fotografie: Jitka Rychnová

Podělte se s přáteli: