FOK uvede fantazii z Rusalky a symfonii Asrael

Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK s dirigentem Tomášem Braunerem představí pražskému publiku 10. a 11. dubna ve Smetanově síni Obecního domu fantazii z Rusalky Antonína Dvořáka. Autory zpracování jsou rakouský dirigent a velký milovník české hudby Manfred HONECK a český hudební skladatel Tomáš ILLE. Tato orchestrální skladba plně vychází z motivů své operní předlohy. Ve druhé polovině večera zazní Sukova bolestně krásná symfonie Asrael.

„Naše jednovětá symfonická fantasie je vytvořená z nejpoutavějších melodií opery Rusalka Antonína Dvořáka (mj. Hou, hou, hou; Mám, zlaté vlásky mám; Vyrvána životu v hlubokou samotu; či snad nejpopulárnější Měsíčku na nebi hlubokém). Pod názvem Rusalka Fantasy ji nahrál v roce 2016 Pittsburský symfonický orchestr.“ uvedl Tomáš ILLE.

Symfonii Asrael složil Josef Suk v nesmírném zármutku z dvojitého úmrtí – nejprve svého tchána – Antonína Dvořáka, a nedlouho poté i své ženy Otylky. Symfonií se nese téma osudovosti lidského bytí i téma jeho konečnosti. Žal jako by zde měl tolik různých poloh, podob a výrazů, že se někdy říká, že podobně výrazově bohaté dílo by nikdo, jenž podobnou ztrátu sám neprožil, napsat nedokázal. Nalézáme zde však také autorovu obrovskou sílu a odvahu trápení překonat. A mimo jiné také hlubokou úctu vyjádřenou odkazy na Dvořákova díla – například právě na Rusalku.

Tomáš Brauner patří k nejvyhledávanějším dirigentům své generace. Od roku 2013 zastává post šéfdirigenta Plzeňské filharmonie a od roku 2014 se stal hlavním hostujícím dirigentem Symfonického orchestru Českého rozhlasu v Praze. Se Symfonickým orchestrem hlavního města Prahy FOK spolupracuje pravidelně.

 

Rusalka & Asrael

10. a 11.4.  od 19:30, Obecní dům

Podělte se s přáteli: