Rozhovor s Veronikou Iblovou, choreografkou baletu Louskáček, vánoční sen a ředitelkou First International Ballet School

Veronika Iblová je bývalá baletní sólistka a mistryně. V současnosti působí jako choreografka, zakladatelka a ředitelka školy FIBS, která je první mezinárodní baletní školou v České republice se zaměřením na výchovu dětí a mladých umělců. Před dvěma lety vytvořila celovečerní balet Louskáček, vánoční sen, který každým rokem inovuje a stal se oblíbenou inscenací u dětí i dospělých. Více o něm prozradila v následujícím rozhovoru.

Proč jste se rozhodla inscenovat na jevišti Divadla na Vinohradech novou verzi baletu Louskáček?

Byli jsme osloveni agenturou Czech Jazz Art ke spolupráci na inscenaci klasické verze právě tohoto titulu. Původně se mělo jednat jen o zapůjčení studentů naší taneční školy k dětským rolím. Vlivem různých okolností jsem se stala choreografkou téměř celého baletu. Tento titul je pro nás lákavý hlavně proto, že je to balet pro všechny generace, je zde spousta dětských rolí a má kouzelnou vánoční atmosféru.

Účinkují v baletu všichni vaši studenti? 

Ne, v baletu účinkují pouze žáci FIBS, kteří prošli konkurzem. Nemohou se ho účastnit studenti kategorie začátečníků, protože se jedná o časově náročnou přípravu. Zkoušky probíhají převážně o víkendech, jejich účast na tomto projektu musí důkladně zvážit i jejich rodiče.

K hostování v baletu jste přizvali přední české tanečníky, na koho se mohou diváci těšit?

Kromě spontánních dětských výkonů studentů různých národností FIBS vystoupí už tradičně v roli strýčka Drosselmeyera Viktor Svidró. V dalších rolích se představí tanečníci Tanečního centra Praha – konzervatoře a studenti Taneční konzervatoře hlavního města Prahy. Hlavní sólisté jsou z předních scén, titulní role Klárky a Prince zatančí Sophie Benoit a Adam Zvonař. 

Proč by měly rodiny na představení přijít, co přinese dětem?

Budou okouzleni pohádkovým příběhem s geniální hudbou P. I. Čajkovského. Naladí v sobě vánoční strunu a společně se pobaví.

Premiéra baletu proběhla 17. listopadu, kdy se budou konat další vystoupení?

Další představení se uskuteční v Divadle na Vinohradech vždy od 14.00 a 18.00 hodin, a to 2., 9. a 16. prosince 2018. S baletem Louskáček se pro letošní sezónu rozloučíme 6. ledna 2019.

Vstupenky na balet Louskáček, vánoční sen zakoupíte na:

https://www.divadlonavinohradech.com/divadelni-hra/LOUSKACEK-VANOCNI-SEN

Podělte se s přáteli: