Krásné ženy, dobré víno, co víc si přát?

Také letos na vinici sv. Kláry proběhl křest nového ročníku vína. I tuto pražskou vinici rozhodně stojí za to ochutnat.

Vína z místní produkce tradičně sbírají ocenění v Národní soutěži vín, na Valtických vinných trzích a Vinařských Litoměřicích. Ani rok 2017 nebyl výjimkou a různá ocenění si odneslo hned 9 vín tří ročníků. Typicky jsou vína zdejší produkce určená k brzké konzumaci a tak se v průběhu jara do nabídky vinotéky dostávaly také vína ročníku 2017. A jistě i ta budou neméně úspěšná a to nejen u sommelierů.

Letos poprvé mohou návštěvníci botanické zahrady ochutnat perlivá vína vyrobená z hroznů sklizených na vinici sv. Kláry. Vybírat mohou hned ze dvou druhů: bílé víno odrůdy Rulandské šedé a růžové víno Modrý Portugal rosé. Díky vysoké vyzrálosti hroznů obsahuje bílé víno z odrůdy Rulandské šedé po dokvašení 13 % alkoholu. Druhým perlivým vínem je růžové víno z odrůdy Modrý Portugal. Jde o víno lehčího ovocného typu s jemným perlením, které podtrhuje jeho svěží ovocné tóny.

V nabídce najdete velmi lehkou a nekomplikovanou Kláru, ale také tradiční bílé odrůdy: Ryzlink rýnský, Tramín červený a Müller Thurgau. Překvapí kombinace odrůd Savignon, Muškát moravský a Ryzlink rýnský, ale právě kombinace plné chuti, kořenitosti muškátu a svěžesti ryzlinku z něj dělá příjemnou volbu pro prosluněné odpoledne na terase. Plnějším vínem je pak cuvée Ruladnského modrého a Rulandského šedého.

Velmi nenáročným vínem je rosé Modrý Portugal, o poznání zajímavější je druhé z růžových vín v nabídce, Rulandské modré. Jako kompromis se nabízí i cuvée obou předchozích odrůd.

Na své si přijde i zapřísáhlý milovník červeného vína, pro kterého je letos nachystané Rulandské modré.

Kmotry ročníku 2017 se stali herečky Jana Švandová, Markéta Hrubešová, Světlana Nálepková, Mahulena Bočanová a přední dětský kardiolog prof. MUDr. Milan Šamánek, DrSc., který je zároveň autorem několika publikací o víně.

Na vinici můžete přijít jen tak, sednout si na skleničku a vychutnávat krásný výhled a dobré víno a klidné odpoledne či podvečer. Nebo zavítejte na některou z akcí, například uprostřed léta na festival Jako víno, kdy se 28.7. v zahradě  spojí hudba, moderní kuchyně a tradičně dobré víno, tentokrát nejen z vinice svaté Kláry, ale i z malých rodinných vinařství z Moravy i celého světa.

Podělte se s přáteli: