Šest filmů z Cannes míří do českých kin pod vlajkou Aerofilms

Hned šestici výrazných titulů z programu letošního festivalu v Cannes uvede distribuční společnost Aerofilms na plátna českých kin. Tři z nich si z festivalu odváží cenu.

Milostný příběh Studená válka (Zimna wojna) a jeho křišťálově čistý filmový jazyk vynesl oscarovému režisérovi Pawlu Pawlikowskému cenu za nejlepší režii. Alice Rohrwacher a její magický Šťastný Lazzaro (Lazzaro Felice), inspirovaný skutečným příběhem, který se v Itálii stal zkraje 80. let, si podle poroty zasloužili cenu za nejlepší scénář. Zlobivé dítě evropského filmu Gaspar Noé sklidil triumfální recenze i hlavní cenu v sekci Quinzane des Réalisateurs za svůj drogový muzikál či taneční horror Climax, který je podle kritiků autorovým nejlepším filmem. Do české distribuce míří také zahajovací film festivalu Všichni to vědí (Todos lo saben) držitele dvou Oscarů Asghara Farhádího. Farhádí do svého prvního španělsky mluveného snímku obsadil Penélope Cruz a Javiera Bardema. Jak jinak než v létě se v kinech objeví „punkový muzikál“ Kirilla Serebrennikova Léto (Leto), jehož hlavními hrdiny jsou kultovní postavy leningradské rockové scény 80. let.

V neposlední řadě bude v českých kinech k vidění také nejnovější snímek legendárního Larse von Triera Jack staví dům (The House That Jack Built). Matt Dillon v něm hraje sériového zabijáka, který se během deseti let snaží spáchat dokonalou vraždu.

O termínech premiér i dalších podrobnostech souvisejících s uvedením filmů bližší informace najdete zde: http://www.aerofilms.cz.

 

 

Podělte se s přáteli: