Koněprusy aneb nejdelší jeskyně v Čechách staré desítky milionů let

V teplých, téměř letních dnech, vám naše redakce doporučuje navštívit Koněpruské jeskyně. Sice vás čeká 530 schodů a teplota kolem 10,5°C, ale unikátní výzdoba jeskyní, například proslulé Koněpruské růžice, fascinující sintropády i další rozmanité krápníkové útvary, vám učarují tak, že chlad ani nebudete vnímat.

Kromě toho, že vám průvodce či průvodkyně v jeskyni umožní zažít naprostou tmu a upozorní vás na důležitá historická fakta i zajímavé legendy, které s jeskyní souvisí, spatříte také výstavku kosterních nálezů a tajnou středověkou penězokazeckou dílnu.

Pronikneme až do hloubky 42m pod zemský povrch, kde se ocitnete zcela bez dosahu signálu a kde na vás možná odněkud vylétne netopýr, i když – pro ty, kteří „okřídlené myšky“ nemají moc v lásce – to se nestává moc často.

Koněpruské jeskyně jsou nejdelším jeskynním systémem v Čechách se třemi jeskynními patry a délkou přes 2 kilometry, která je dělena do tří pater jeskynního komplexu. Unikátní nejsou jen výzdobou, ale i archeologickými a paleontologickými nálezy.

Zajímavý je již samotný vstup do jeskyně, který je umístěný ve stěně lomu, kde byly při těžbě vápence jeskyně objeveny. V impozantních dómech i při průchodu jeskynními chodbami jsou k vidění rozmanité typy výzdoby od jednotlivých krápníků přes krápníkové útvary, náteky, záclonky až po celé sintropády. Jedná se o několik generací jeskyní výzdoby. K té nejstarší a nejzajímavější patří tzv. Koněpruské růžice, které si návštěvníci mohou zblízka prohlédnout v Proškově dómu. Tato výzdoba je unikátní nejen svým stářím, ale i chemickým složením, protože navíc obsahuje opál.

Návštěvníci jsou také upozorňováni na tzv. excentrické krápníky, které rostou různými směry (nikoliv jen nahoru či dolů) nebo se dokonce i větví. Případní zájemci se mohou dozvědět i jak a proč vznikají.

Jeskynní komplex se nachází na skvěle situovaném místě, odkud se naskýtá nádherný výhled do okolí (vrchol Zlatý kůň), které je samo o sobě výjimečné hned několika krásnými místy, jež všechna spojuje naučná stezka Zlatý kůň. Milovníky výhledů potěší vyhlídka na okraji Velkolomu Čertovy schody, ty, kteří rádi obdivují zkameněliny, zase naleziště zkamenělin z prvohorního korálového útesu. Romantické povahy mohou zavítat do opuštěného Houbova lomu přímo pod jeskyněmi nebo zarůstajícího opuštěného Lomu na Kobyle, odkud se vychází štolou v jeho severní stěně.

Pro příznivce koupání nutno doplnit, že oblast Českého krasu skýtá četné možnosti přírodního koupání v rozličných zatopených lomech.

Za redakci nenudtese.cz: Martina Doležalová (text, foto)

Podělte se s přáteli: