Dekkadancers zatančili na podporu Lékařů bez hranic

Soubor DEKKADANCERS za podpory divadla Jatka78 uvedl 28.4. již podruhé komponovaný charitativní večer na podporu organizace Lékaři bez hranic. Benefice s názvem Bez hranic byla plná radosti i smíchu, ale i vážných témat.

Organizace Lékaři bez  hranic dodává humanitární pomoc do oblastí postižených válkou, nemocemi či živelnými pohromami. Ačkoli se tedy jedná o vážnou problematiku, přístup DEKKADANCERS byl plný nadhledu a humoru. Rebelové ze „zlaté kapličky“ zvolili opět tematický program, který nešetřil ironií a sarkasmem.

Večerem provázel Jiřího Lábus, který i zavzpomínal na svou dětskou baletní kariéru a zatančil si se zdravotní sestrou Jitkou Kosíkovou, která vystoupila za Lékaře bez hranic a s DEKKADANCERS si zaswingovala.

Večer zahájila slavná inscenace Křehký vrch v choreografii Štěpána Pechara a Ondřeje Vinkláta, v níž zatančili oba jmenovaní tanečníci z Národního divadla Praha. Dynamický duet, který zpracovává vážné téma, byl následně odlehčen taneční groteskou Dekka pod dekou v choreografii Viktora Konvalinky a Tomáše Rychetského, v níž zatančili Tereza Kučerová, Jaroslava Janečková, Lenka Hrabovská, Ondřej Vinklát, Štěpán Pechar, Matěj Šust a Tomáš Kopecký. Tato choreografie byla mimo jiné oceněná na Přehlídce taneční tvorby 2012 Cenou za humor.

Rozpustilá hříčka diváky zavádí do nádražní italské taverny, kde italský temperament vyvolává hádky a konflikty, vášnivě svádí a láká, nejde daleko pro ránu a bitku a přitom velebí lásku k životu. Skvěle zvolený hudební doprovod, ve kterém jsou ve velké míře zastoupeny hity slavného italského hudebníka Paola Conte (včetně notoricky známé It´s wonderful), ladí s náladami tanečníků-herců a dokresluje jejich jednání. Výkony tanečníků DEKKADANCERS jsou vyvážené po taneční i herecké stránce. Velký prostor dostává Štěpán Pechar jako typický italský don juan a své role se zhostil s uměleckou přesvědčivostí a sugestivním zápalem.

V poslední části večera s názvem Jakstohoven se na jevišti ocitlo sedm národností na startu běžeckého závodu, kteří si zároveň brání ve vítězství. A když už se diváci za břicha popadali, vstoupil na jeviště Michael Jackson – totiž Štěpán Pechar, který prokázal, že moon walk není jen výsadou Krále Popu. V choreografii Viktora Konvalinky a Tomáše Rychetského zatančili dále Mathias Deneux, Tomáš Kopecký, Jarka Janečková, Marek Svobodník, Jakub Rašek, Ondřej Vinklát a Matěj Šust.

Pokud jste vystoupení nestihli a nemohli jste přispět zakoupením vstupenky na dobrou věc, která pomáhá lidem po celém světě, můžete poslat libovolnou finanční částku na účet organizace: 111333/2700.

Více informací o organizace najdete zde: www.lekari-bez-hranic.cz

Podělte se s přáteli: