Snatam Kaur prozářila a roztančila Kongresové centrum

Ve středu 21. 3. se v pražském Kongresovém centru již podruhé svým českým přívržencům představila americká hudebnice, zpěvačka, mírová aktivista, stoupenkyně sikhismu a Kundalini jógy – Snatam Kaur.

Společnost Sacred Chants pozvala zpěvačku, která poprvé navštívila českou republiku v roce 2016 a jejíž čistý a mocný hlas si podmaňuje divácké řady po celém světě, do Prahy tentokrát v rámci turné Light of the Beloved (Světlo milovaného), které odstartovalo 10. března ve Španělsku a bude završeno 2. dubna v Belgii.

Snatam má fascinující schopnost převádět tradiční sikhské zpěvy Indie do současného zvuku, který přitahuje moderní posluchače a probouzí v duši zapomenuté touhy. Její koncerty jsou – a tento nebyl výjimkou – zároveň workshopy, kde Snatam předává divákům základy pránájámy, meditace, duchovních zpěvů a Kundalini jógy, která pracuje s tzv. hadí silou, energií, která probouzí ústřední pránický kanál – sušumnu (tj. páteř).

Fascinující žena, která již téměř dvacet let vydává své desky u společnosti Spirit Voyage Records, vyučuje Naad jógu (starověký indický metafyzický systém založený na předpokladu, že se celý vesmír a vše, co v něm existuje, skládá ze zvukových vibrací nazývaných nāda), Kundalini jógu, kirtan (žánr náboženských umění opírající se o hudební formu vyprávění či sdílené recitace – zejm. duchovních myšlenek) a meditaci, vyrůstala v Kalifornii, ale již během svého dětství získala vhled do náboženských ceremonií sikhismu a do kirtanu. Více než třicet let studovala v přítomnosti svého duchovního učitele Yogi Bhajana a objevovala podstatu Naad jógy, formy jógy zaměřující se na působení zvuku a jeho posvátných tónů.

Na svých koncertech se Snatam snaží předat tuto podstatu a praxi diváků a sdílet ji spolu s nimi. Do Kongresového centra přilákala téměř tisíc návštěvníků, mezi nimiž nechyběly slavné a známé osobnosti českého kulturně-společenského života, od moderátorů nejrůznějších televizních a radiových stanic přes politiky po umělce a osobnosti české holistické medicíny. Veškeré mluvené slovo, kterým Snatam svým koncertem provázela, bylo zdatně a s citem tlumočeno do češtiny.

Před samotným koncertem se diváci mohli naladit na výjimečný zážitek ve foyer Kongresového centra, kde se prodávaly nejrůznější čaje, vegetariánské jídlo i pamlsky rozličných typů zdravé výživy. Organizátoři koncertu do jedné části foyer umístili také deky s meditačními polštářky, kde si mohli diváci vychutnat krásný výhled na Prahu i netradiční jam session českého Hang drumera Daniela Beneše a tureckého hudebníka Kaan Keskina, který zahrál na tradiční arabský úd (též oud).

Snatam přijela do Čech spolu se svými spoluhráči, kterými je Sarah Carlisle (kontrabas), Stuart Fuchs (kytara) a Neelamjit Dhillon (tabla a flétna), jehož podmanivá hra na flétnu v meditačních fázích večera prohlubovala dojem éteričnosti a nadpozemské libozvučnosti.

Snatam zahájila koncert mantrou „Ong Namo Guru Dev Namo“ a diváci se postupně, byť zprvu rozpačitě, přidávali k jejímu zpěvu, až došlo k vrcholu večera, kdy po pránajámických praktikách, do nichž Snatam diváky zasvětila, a hluboké meditaci na vnitřní mír při zpěvu mantry „Sat Narayan Wahe Guru, Hari Narayan Sat Nam“ (kdy oslovujeme nepopsatelnou moudrost, zdroj tvoření a svou pravou identitu a která otevírá srdce, přináší uvolnění a zbavuje vnitřní rezistence), zpěvačka diváky vyzvala, aby si stoupli a společně tančili a zpívali její skladby „We are Light, We are Love, We are Free“ a „One People, One Heart, One Soul, One Love“ v příjemném, rytmicky svižném tempu, kdy chanty rozvířily v sále pocit sounáležitosti a sdílení a nepochybně pomohly navodit dojem léčivé síly zvuku, neboť, jak říká Snatam, při zpěvu chantů se jazykem ve vysoké frekvenci dotýkáme horního patra a to stimuluje mozek, aby vysílal uzdravující signály do těla skrze endokrinní a centrální nervový systém.

Závěr večera patřil procítěné „May the Long Time Sun Shine Upon You“ z alba Grace z roku 2004, jíž Yogi Bhajan (který Spojeným státům představil praxi Kundalini jógy) považoval za jednu z nejhlubších a nejdojemnějších písní, která prozařuje čiré světlo v nás samých a jíž bývají často uzavírány lekce Kundalini jógy. Snatam a ostatním hudebníkům se bezpochyby podařilo pomoci pražským účastníkům koncertu najít jejich vnitřní zdroj světla a napojit se na něj, neboť v jejich tvářích nešlo nezaznamenat šťastné úsměvy, radost, vděk a úlevný pocit naplnění a štěstí, když sál Kongresového centra opouštěli.

Čistota a krása hlasu Snatam Kaur nevycházejí pouze z jejího velkého hudebního talentu, ale jsou i slyšitelným odrazem života vytrvalé duchovní oddanosti a neúnavné služby lidstvu, která zahrnuje pomoc potřebným po celém světě, mj. i skrze aktivní členství ve správní radě nadace Sat Nam Foundation. Zpěvaččiny koncerty přinášejí posluchačům skladby z pestrého katalogu klasické duchovní hudby a povznášející zážitek z intimity živé interpretace těchto skladeb. I proto diváci odcházeli ze sálu s pocitem lehkosti a radosti ze vzájemného sdílení hudby, zpěvu i tance a mnozí využili i možnosti, kterou nabídli pořadatelé koncertu, zajít za Snatam Kaur a ostatními hudebníky do zákulisí a popovídat si s nimi.

Jak Snatam uvedla při krátkém rozhovoru v zákulisí po skončení koncertu: „Když lidé cestují, chodí rádi po památkách a poznávají danou zemi s jejími specifickými chutěmi a kulturními zvláštnostmi. Já jsem vděčná, že mám možnost propojit se s lidmi z celého světa a v té či oné zemi a zpívat spolu s nimi, prožívat tu jedinečnou radost ze souladu a harmonie. Je požehnáním slyšet hlasy lidí v publiku a moci si předávat emoce, které vyplývají ze zpívaných manter. Své písně zpívám Bohu, a protože každý z nás má Boha v sobě, můžeme se společným zpěvem propojit. Myslím, že předávání pocitu lásky je v dnešní době obzvlášť důležité vzhledem k tomu, jakým politickým a environmentálním problémům čelíme. Vím z vlastní zkušenosti, že společný zpěv v živém, spontánním aranžmá působí léčivě a ulevuje od stresu, napětí a pocitu zahlcení, které zažíváme. V Praze jsem dnes večer měla ten dojem, že byť byly někdy zpěvy diváků opatrnější a plašší, jejich srdce se otevírají stále víc a víc. Je krásné smět do nich nahlédnout a souznít.“

Napsala: Martina Doležalová

Fotografie: Param Tomanec

Podělte se s přáteli: