V Obecním domě probíhají od čtvrtka do soboty oslavy příchodu roku zemského Psa

Ve čtvrtek 15. února přivítali návštěvníci Obecního domu v Praze čínský nový rok Psa. Na třídenní akci jsou ve skvostných secesních prostorách Obecního domu k vidění tradiční kulturní, hudební i taneční vystoupení, řemesla i gastronomie. Oslavy potrvají do soboty 17. února 2018. Doprovodný program v sálech Obecního domu je zdarma, téměř dvouhodinový hlavní program ve Smetanově síni stojí pouhých 149 Kč. 

Jarními svátky (čínsky čchun-ťie), které jsou v Číně jedny z nejvýznamnějších, začíná podle čínského kalendáře Nový rok. Počátek čínského roku je pohyblivý (vychází z druhého novoluní po zimním slunovratu), letos toto datum připadlo na 16. února. Podle tradičního čínského horoskopu každý rok symbolizuje jedno ze zvířat zvěrokruhu. „Rok 2018 představuje zemský Pes, který je považován za spravedlivého, společenského a loajálního tvoraRok ve znamení Psa by neměl přinášet konflikty, spíše by se měl nést ve znamení spolupráce. Měl by být úspěšný, i když vyčerpávající. Tento rok je znamení Psa spojeno se Zemí, jedním z pěti prvků, který jeho vlastnosti ještě posílí,“ říká sinoložka Mgr. Bc. Helena Heroldová, Ph.D.

Čínští řemeslníci a umělci seznamují návštěvníky oslav čínského nového roku zemského Psa s tradičními zvyky, které se v Číně dodržují již po celá staletí. Do Prahy podruhé přijel také Gu Chuanjing (Ku Čchuan-ťing), výrobce tradičních čínských lampionů, který přivezl lampiony z lotosu, aby si je mohli návštěvníci tradiční metodou na místě zkusit vyrobit. K vidění je též tradiční kaligrafie, tušová malba, čínské vystřihovánky, čajové obřady (a nabídka čajů je široká, od oolongů přes pu erh po ženšen), výroba hřebenů, tradičních lampionů, vonných polštářků či loutek. Návštěvníci si mohou vyzkoušet hodinu výuky čínského jazyka, vyfotit se ve foto-koutku, nechat si namalovat obličej nebo se seznámit s výrobou čínských vystřihovánek. Připraveny jsou i ochutnávky tradičních specialit přímo od čínských kuchařů.

Hlavní program (hrazený symbolicky částkou 149 Kč), probíhá ve Smetanově síni Obecního domu vždy v 15.00 a 19.00 hodin a nechybí v něm tradiční čínská opera, balet, folklórní tance, tance s kruhy, akrobacie, hadí ženy či vystoupení čínského komorního orchestru, který mimo jiné ve speciální úpravě uvádí i Dvořákovy Slovanské tance.

Prostory v Obecním domě jsou v rámci oslav pro veřejnost přístupné od 10.00 do 22.00 hodin.

Další informace naleznete na internetových stránkách www.czechchina.com/cny, zajímavosti o čínské kultuře a mnoho dalšího nejen o akci také na facebookovém profilu: www.facebook.com/HAPPYCHINESENEWYEARPRAGUE.

K historii Jarních svátků

Lidé se na příchod Jarních svátků a Nového roku připravují již několik týdnů předem. Uklízí se v domácnosti, aby se vymetlo vše špatné z minulého roku. Vyvěšují se lucerny z červeného papíru. Na dveře se dodnes nalepují barevné tisky se šťastnými průpovídkami. Tradičně se uklízely domácí oltáře buddhistických a taoistických božstev. Papírové obrázky božstev se pálily a nahrazovaly novými. Říkalo se, že se bohové posílají zpět do nebes.

Na novoroční svátky se musí sejít celá rodina. Dodnes je zvykem cestovat i na velké vzdálenosti, aby se všichni mohli na svátky znovu setkat. Den před Novým rokem se připravuje slavnostní večeře. Obvyklým jídlem jsou masové nebo zeleninové taštičky, které připravuje celá rodina. Jí se i další pokrmy, zejména ty, které symbolicky vyjadřují bohatství a hojnost, jako například různá semena nebo ryby.

Oblíbenou novoroční zábavou jsou ohňostroje a rachejtle. Tradičně byly zhotovované z bambusu a střelného prachu. Podle čínských legend takto kdysi lidé vyháněli zlého tvora, který každoročně pustošil vesnice. Netvor se bál hluku a také červené barvy. Proto se od té doby zdobí domácnosti ozdobami z červeného papíru a lidé nosí nosí oblečení v červené barvě.

První den Nového roku je zvykem blahopřát starším členům rodiny. Dětem se obvykle dávají drobné peněžní dary v ozdobných červených obálkách. Pořádají se lví a dračí tance v maskách, které pestrými barvami a hlukem mají odhánět zlé síly.

Na rozdíl od bohatých oslav prvních dvou dní Nového roku je třetí den považován za nepříznivý, kdy by se lidé měli zdržovat doma.

Oslavy pokračují od čtvrtého do patnáctého dne. Oslavují se různá božstva, a lidé navštěvují chrámy, kde pálí obětiny. Patnáctého dne se slaví Den luceren. Na ulicích se objevují pestrobarevné papírové lucerny a doma lidé zapalují svíčky. Tímto dnem oslavy novoročních svátků končí.

Jarní svátky se původně slavily v zemích ovlivněných čínskou kulturou. V současnosti však barvité oslavy Nového čínského roku patří k oblíbeným mezinárodním svátkům.

Podělte se s přáteli: