Trojská botanická zahrada zahájila novou sezonu slavnostním křtem exkluzivního parfému Fata Morgana No. 1

V tropickém skleníku Fata Morgana bylo slavnostně představeno první zastavení speciálního vzdělávacího projektu Vonná stezka, který potěší všechny milovníky krásných vůní. Jeho součástí je i unikátní parfém Fata Morgana No. 1, jehož kmotrami se dnes staly tři krásné herečky Dana Morávková, Klára Issová a Andrea Kerestešová.

Botanická zahrada hl. m. Prahy se neustále proměňuje a její rozvoj bude pokračovat i v roce 2018. Díky důležitým stavbám se postupně stane moderní zahradou 21. století, která pro své návštěvníky vytvoří příjemné zázemí a představí rostlinné bohatství zajímavou a zábavnou formou.

„Pokud jde o návštěvnost, zaznamenali jsme v roce 2017 velký úspěch, když počet návštěvníků překonal 344 tisíc. Velmi si této přízně cením a přeji si, aby i nadále zájem o botanickou zahradu rostl. Proto jsme pro naše příznivce na rok 2018 připravili několik desítek zajímavých akcí od odborných přednášek po velké výstavy a návštěvnicky úspěšné akce, jako je výstava orchidejí, motýlů, dýní či vinařská slavnost Vinobraní sv. Kláry. Nechybějí ale ani novinky, ze kterých bych chtěl zmínit zcela novou expozici věnovanou medonosným rostlinám a včelám, která jistě zaujme jak velké, tak malé návštěvníky,“ říká Bohumil Černý, pověřený řízením Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Zahradou návštěvníky nově provede Vonná stezka, originální vzdělávací projekt, který postupně zahrnuje jednotlivé expozice. Vznikl díky spolupráci Botanické zahrady hl. m. Prahy s přední českou odbornicí na vůně Petrou Hlavatou. „Jedním z hlavních poslání botanické zahrady je i výchova a vzdělávání zábavným či netradičním způsobem. Vonná stezka propojí celou naši zahradu prostřednictvím sedmi vonných stanovišť, na nichž zážitkovou formou návštěvníkům představíme aromatické rostliny a jejich vůně,“ uvádí Bohumil Černý. „Více než 20 let se snažíme přibližovat unikátní svět rostlin a celé přírody nejširší veřejnosti včetně návštěvníků se specifickými potřebami. Vzdělávací projekt Vonná stezka je dalším krokem na této cestě,“ dodává Černý.

První zastavení Vonné stezky se nachází v tropickém skleníku Fata Morgana. Návštěvníkům představí zrod unikátního parfému, který vznikl přímo zde v pokladnici rostlinných druhů, jejich rozmanitých tvarů, barev a samozřejmě i vůní. „Parfém byl vytvořen ze silic z 21 vybraných exotických rostlin, kterým dominuje vůně květů stromu ylang-ylang (Cananga odorata) a citronové trávy (Cymbopogon citratus). Vzácné silice jsme přivezli ze zahraniční expedice na Madagaskar,“ říká Klára Lorencová, kurátorka tropických užitkových rostlin. Přivonět si lze k devíti vybraným složkám parfému na doprovodném edukačním panelu umístěném uvnitř skleníku, k vidění je i speciální kotel, v němž olejová směs zrála v průběhu minulého roku a část parfému je tu uložena dodnes. Výslednou vonnou kompozici pojmenovanou Fata Morgana No. 1 je nyní možno zakoupit ve skleníku Fata Morgana za 499 Kč (objem balení 5 ml). Jelikož vznikla v rámci vzdělávacího projektu Vonná stezka, je v nabídce pouze limitovaná edice 950 flakonků tohoto unikátního tělového parfému.

Událostí letošního jara bude velká výstava orchidejí, které ovládnou skleník Fata Morgana. V tomto roce bude věnována zejména rostlinám pocházejícím z jihovýchodní Asie a lákadlem budou nejen botanické skvosty, ale i fascinující aranžmá s asijskou tematikou. Chybět nebude doprovodný program ani prodej rostlin.

V průběhu června se pro návštěvníky slavnostně otevře nová Expozice medonosných rostlin a včel. „Expozice vzniká podle ideového záměru architektky Ing. Kláry Nepustilové. Naším záměrem je seznámit návštěvníky botanické zahrady s životem včel v české krajině a přiblížit vztah člověka, rostlin a včel v prostředí, které je všem blízké a dobře známé,“ říká Bohumil Černý. Součástí expozice bude množství edukativních prvků, prezentace různých způsobů chovu včel, ovocný sad i dům včelaře s interaktivní expozicí věnovanou včelám a medonosným rostlinám.

Novinky jsou připraveny i na vinici sv. Kláry. Nová expozice Od korkového dubu po korkový špunt interaktivní formou přiblíží příběh vzniku korkového špuntu. Těšit se návštěvník může i na nové degustace, oslavu svátku Kláry a další akce pro všechny gurmány a milovníky dobrého vína.

Do botanické zahrady se v budoucnu bude vcházet zcela novými vstupními objekty. Hlavní vstup vznikne v severní části venkovních expozic dle návrhu ateliéru Fránek Architects Zdeňka Fránka. Projekt počítá s návštěvnickým centrem, knihovnou se studovnou, přednáškovým sálem, restaurací s kavárnou, ale i s parkovištěm a subtropickým skleníkem. U skleníku Fata Morgana bude postupně vybudován areál s novými pokladnami, občerstvením s venkovní terasou a sociálním zázemím. Ke skleníku se bude po dokončení stavby přicházet po venkovních schodištích nebo výtahem. Novou tvář dostane i vstup z ulice Nádvorní, kde vznikne návštěvnické centrum, a vstup bude umožněn i u zastávky hromadné dopravy Kovárna.

„Botanická zahrada se díky nadšení a skvělé práci zaměstnanců stává stále větším a větším lákadlem pro Pražany i turisty. Rozhodně si zaslouží finanční podporu Prahy a jsem rád, že se díky investicím zahrada mění doslova před očima k lepšímu. Nepochybuji, že v letošním roce bude návštěvnícký rekord opět překonán,“ uvedl náměstek primátorky pro dopravu, sport a volný čas Petr Dolínek.

Podrobnější přiblížení veškerých akcí a novinek najdete na www.botanicka.cz.

 

Podělte se s přáteli: