Snatam Kaur opětovně navštíví Prahu – tentokrát v rámci evropského turné Light of the Beloved

Americká hudebnice, zpěvačka, mírová aktivista, přívrženkyně sikhismu (jak naznačuje její přízvisko Kaur – „princezna“) a Kundalini jógy – Snatam Kaur – zavítá díky společnosti Sacred Chants 21. 3. 2018 do pražského Kongresového centra v rámci turné Light of the Beloved (Světlo milovaného), které odstartuje 10. března ve Španělsku a bude završeno 2. dubna v Belgii.

Zpěvačka, jejíž čistý a mocný hlas si podmaňuje divácké řady po celém světě, má fascinující schopnost převádět tradiční sikhské zpěvy Indie do současného zvuku, který přitahuje moderní posluchače a probouzí v duši zapomenuté touhy.

Snatam vyrůstala v Kalifornii, ale zejména díky působení své matky, která studovala kirtan v Indii, již během svého dětství získala vhled do náboženských ceremonií sikhismu a do kirtanu. Více než třicet let studovala a vyrůstala v přítomnosti svého duchovního učitele Yogi Bhajana a objevovala podstatu Naad jógy, formy jógy zaměřující se na působení zvuku a jeho posvátných tónů. Jádrem této jógy je léčení a mírumilovná praxe zračící se v nejrůznějších oblastech života.

Na střední škole Tamalpais v Mill Valley hrála Snatam na housle ve školním orchestru (který toho času krátce vedl Bob Weir z Grateful Dead) a začala se věnovat kreativnímu psaní. Po získání bakalářského titulu v oboru biochemie odešla Snatam do Indie, aby studovala kirtan pod vedením učitele své matky – Bhai Hari Singh.

Již téměř dvacet let (v roce 2000 podepsala Snatam smlouvu s nahrávací společností Spirit Voyage Records, jejíž zakladatel, Guru Ganesha Singh Khalsa, se stal jejím manažerem a kytaristou) Snatam vyučuje a předává Naad jógu, Kundalini jógu, kirtan (žánr náboženských umění opírající se o hudební formu vyprávění či sdílené recitace – zejm. duchovních myšlenek) a meditaci prostřednictvím svých CD, koncertů a workshopů jako součást svého úsilí poskytnout lidem nástroje pro uchopení každodenních zkušeností s vnitřním mírem. Snatam věří, že zejména duchovní zpěvy a chanty pomáhají při navození léčivé síly zvuku, neboť se při jejich zpěvu jazykem dotýkáme horního patra a to stimuluje mozek, aby vysílal uzdravující signály do těla skrze endokrinní a centrální nervový systém.

Zpěvaččiny koncerty přinášejí posluchačům povznášející skladby z pestrého katalogu klasické duchovní hudby. Záměrem této světově proslulé hudebnice je přinést skrze atmosféru koncertů lidem do života mantry, do kterých se mohou skrze intimitu zážitku živé interpretace zamilovat.

Čistota a krása hlasu Snatam Kaur nevychází pouze z jejího velkého hudebního talentu. Je zároveň slyšitelným odrazem života vytrvalé duchovní oddanosti a neúnavné služby lidstvu. Ta zahrnuje poskytování jídla chudým (na jihu státu New Hampshire, kde zpěvačka žije), pomoc obětem zemětřesení v Nepálu, syrským uprchlíkům v Řecku i dalším potřebným skrze aktivní členství ve správní radě nadace Sat Nam Foundation.

„Skrze koncerty se snažím s lidmi propojit a umožnit jim ucítit světlo a lásku. Je to jako kdybych zpívala každou z písní někomu milovanému a skrze otevřenost svých emocí předávaných v písních se s ním mohla spojit.“ vysvětluje zpěvačka a dodává: „Zpívám své písně Bohu, a protože každý z nás má Boha v sobě, můžeme se společným zpěvem propojit. Myslím, že předávání pocitu lásky je v dnešní době obzvlášť důležité vzhledem k tomu, jakým politickým a environmentálním problémům čelíme. Vím z vlastní zkušenosti, že společný zpěv v živém, spontánním aranžmá působí léčivě a ulevuje od stresu, napětí a pocitu zahlcení, které zažíváme.“

V roce 2016 vydala Snatam knihu Original Light – The Morning Practice of Kundalini Yoga (Původní světlo – ranní praxe Kundalini jógy; pozn. Autorky článku: Tradice Kundalini jógy hovoří o volání k Božskému, které probudí „Původní světlo duše“. Prostřednictvím meditace, modliteb a posvátných písní se mohou všichni spojit s tímto světelným zdrojem, univerzální energií vědomí a léčení, které se probouzí uvnitř.). Kniha se pro mnohé stala podpůrným průvodcem k vytvoření osobní každodenní duchovní praxe (která zahrnuje pět stádií, včetně posvátné recitace, základů pránájámy, vlastní jógové praxe, meditace a zpěvů).

Vstupenky na pražský koncert Snata Kaur můžete zakoupit na: https://goout.net/cs/koncerty/snatam-kaur/comjc/#“T“:“2018-03-21T19:30:00″

 

Podělte se s přáteli: