Nová premiéra v Divadle Na zábradlí

Divadlo Na zábradlí uvede v pátek 15. prosince za účasti autora v české premiéře adaptaci románu dánského spisovatele Kaspara Collinga Nielsena Dánská občanská válka 2018-2024. Adaptace a režie se ujala dvojice Kristýna Kosová a Adam Svozil, kteří se souborem divadla Na zábradlí spolupracují poprvé.

„Budoucnost už není to, co bývala“, tak by se asi dala shrnout Dánská občanská Válka 2018-24. Inscenace poskytuje ponurý pohled do blízké i daleké budoucnosti, který se však živě propojuje s dneškem; zmíněnou ponurostí nicméně prosvítá velmi osobitý humor. Scénář na motivy sci-fi románu představitele současné dystopické literatury Kaspara C. Nielsena kombinuje úvahy o společensko-politických tendencích s fantaskními historkami tragikomického charakteru, balancuje na hranici absurdity, surreálna a kruté ironie.

Můžeme se těšit na vynikající herce – Jiřího Černého, Honzu Hájka, Petra Jeništu, Ditu Kaplanovou, Miloslava Königa, Johanu Matouškovou a Magdalénu Sidonovou – ve velmi nečekaných polohách a ve scénografii Petra Vítka a kostýmech Jána Tereby. Román Dánská občanská válka 2018-2024 vyšel v roce 2013 a dosud se dočkal divadelního uvedení v kodaňském Nørrebro Teater; formálně se kniha nachází na pomezí románu, povídkové sbírky a filosofických esejů.

„Nešlo nám o vylíčení válečných hrůz, spíš motiv války vnímáme jako zvětšovací sklo zdůrazňující jevy, které jsou ve společnosti a lidské psychice přítomné již dnes,“ vysvětluje Kristýna Kosová. „Inscenace taky tematizuje proces, během něhož události přechází z roviny možnosti do roviny skutečnosti, načež se tato realita stává historií. Nakolik jsme schopni toto dění rozpoznávat a ovlivňovat? Nakolik předpověď určuje předpovídané? Jaký je vztah mezi „osobní“ a „velkou“ historií? Jaký je vztah mezi realitou, historií a fikcí?“ ptá se Adam Svozil, načež s jiskrou v oku dodává: „A co umění!?!“ Oba tvůrci však diváky jedním dechem ujišťují, že ani milostná linka nebude chybět.

Kaspar Colling Nielsen (1974) je považován za jednoho z nejoriginálnějších současných dánských spisovatelů. Jeho styl se vyznačuje nápaditými příběhy s tragikomickým nádechem. Často popisuje život v existenciálně těžkých podmínkách nebo složitá dilemata. Narodil se v Kodani, kde také vyrůstal. Na Syddansk Universitet v Odense získal titul z filozofie a ve studiu pokračoval v Kodani na Copenhagen Business School. V roce 2010 vydal svoji prvotinu Mount København (Mount Kodaň), která mu okamžitě vynesla cenu za nejlepší debutový román roku Årets Debutantpris spolu s oceněním Statens Kunstfond (Cena Státního fondu umění). Jeho druhý román Den danske borgerkrig 2018-24 (Dánská občanská válka 2018-24) vyšel v roce 2013 a dočkal se nadšených kritik, velkými dánskými deníky Berlingskea Politiken byl označen za jednu z nejlepších knih roku.

Podělte se s přáteli: