Kytara napříč žánry slaví dvacáté narozeniny a do Česka přiveze kytarové mistry z celého světa

Letos již dvacetiletý festival Kytara napříč žánry od 14. října opět rozezní koncertní sály v Praze, Táboře, Pardubicích, Havlíčkově Brodě a řadě dalších míst. Vedle standardního koncertního repertoáru uslyší diváci také americké blues, špičkový bluegrass, jazz, rock i pop.

Kromě klasické koncertní kytary a akustických kytar různých typů se rozezní bohatou zvukovou škálou i mandolína. Kytara napříč žánry letos přivítá renomovaného kanadského kytaristu s bluesovými kořeny Davea Goodmana, jehož brilantní a nápaditou hru kdysi ocenil i na chválu konkurentů jinak skoupý legendární John Lee Hooker. V Praze na festivalu oslaví sedmdesátku legendární italský kytarista Carlo Domeniconi, vystoupí i japonští kytaristé Kozo Tate a Ichiro Ohashi či žák slavného Tommyho Emmanuela, stále populárnější mladý Australan Joe Robinson žijící dnes v USA, vítěz soutěže Austrálie hledá talent. Mandolinista Radim Zenkl spojí síly s kytaristou Beppe Gambettou, které spojuje dlouhá léta láska k bluegrassu, v němž se dnes řadí k absolutní špičce. Vedle zahraničních hostů vystoupí plejáda českých kytarových mistrů v čele s legendárním Jiřím Jirmalem a renomovaným Pavlem Steidlem. Zahraje vítěz loňské kytarové soutěže Svazu autorů a interpretů Adam Pavlíček, Pražský komorní kytarový orchestr, českoamerické Vince Agwada Trio a do strun se opře i hrající „kapitán“ festivalu Kytara napříč žánry Stanislav Barek.

Úplný závěr přinese s časovým odstupem netradiční dramaturgický krok: v lednovém večeru zvaném México Mágico zazní spojení tradičních mexických Mariachi písní a originálních vintage aranží taneční hudby. Ve spolupráci s velvyslanectvím Mexika podpoří festival benefičním koncertem Mexiko, které bylo postiženo rozsáhlým zemětřesením.

Předprodej vstupenek na: www.kytaranapriczanry.cz/tiketbox.php nebo přes e-mail standa.barek@volny.cz. Více informací na www.kytaranapriczanry.cz a www.facebook.com/kytaranapriczanry.

Kromě sedmi prestižních koncertních míst v Praze zavítá festival do Černošic, Dolní Poustevny, Havlíčkova Brodu, Berouna, Tábora, Varnsdorfu a Chýně. Již popáté proběhne v Pardubicích kytarová soutěž Svazu autorů a interpretů. „Jsem rád, že můj nápad založit festival, který by se věnoval kytaře jako sólovému nástroji, který je doma v nepřeberném množství stylů a žánrů, se osvědčil a funguje i po dvaceti letech.” říká zakladatel a pořadatel festivalu Stanislav Barek, sám aktivní profesionální kytarista, a dodává: „Jsem rád, že dramaturgie letošního festivalu ukáže jak naší špičku, tak světově proslulé hvězdy i talenty na startu slibné kariéry, bez ohledu na žánry.”

Kytara napříč žánry svojí dvacetiletou usilovnou a tvořivou prací spojuje nejen interprety, hudební styly a žánry, ale také posluchače z metropole, okresních měst i menších sídel, jejichž malé koncertní sály oplývají stejně vřelou atmosférou, jako zavedené koncertní síně.

 

Podělte se s přáteli: