Robbie Williams si v Praze zazpíval se svou ženou a požehnal zasnoubenému páru

Geniální showman a jeden z nejúspěšnějších interpretů současného hudebního průmyslu Robbie Williams vystoupil v sobotu 19. 8. před více než 30 000 diváky v rámci svého turné v Praze.

Kromě několika nahrávek ze své poslední studiové desky The Heavy Entertainment Show (podle níž je turné nazvané) britský hitmaker během svého stominutového vystoupení nadšeným divákům dopřál i plejádu svých nejslavnějších, notoricky známých skladeb, přičemž jejichž průřez zahrnoval i ty nejstarší, mezi nimiž nemohl chybět Robbieho debutový single, remake písně od George Michael, na kterého zpěvák s úctou zavzpomínal, Freedom.

Erasure jakožto předkapela diváky pouze lehce nažhavili, jelikož při jejich vystoupení na žádnou velkou show nedošlo a pěvecké výkony Andyho Bella i jeho historky poněkud pokulhávaly (vážně, koho pobaví story o iPhonu vyzvánějícím z útrob chemické toalety naznačující, že ho někdo odtud vylovil). Na playlistu scházely velké hitu jako Always a statický Vince Clarke za syntetizátory, Andy Bell ve třpytivých kalhotách (tvořících reminiscenci na módu 80. let) a dvě černošské tanečnice a vokalisty působili na obrovském stage poněkud chudě a nepatřičně, tím spíš, že je nepodpořily žádné doprovodné projekce, nic, co by vystoupení obohatilo.

Nicméně, jakmile na pódium nastoupil (po nutné reklamě) – za zvuku „robbieovsky odrzlé“ hymny God Bless Our Robbie – charismatický Robbie, bylo okamžitě jasné, že tohle bude koncert, o kterém se bude ještě dlouho mluvit. Do detailu promyšlená show s důmyslnými světelnými efekty, projekcemi dělenými do tří sektorů (ústřední plátno ve tvaru špičaté polohvězdy a dvě boční ve tvaru ikonických postav boxerů – design k Robbieho poslední desce), ohňostroji a působivými choreografiemi tanečnic a vokalistek spolu s Robbieho humorem a důvtipem i přirozenou schopností diváky pobavit i dojmout umocnily atmosféru koncertu na dokonalé maximum.

Při uvedení skladby Love my life Robbie vytáhl několik historek se svými dětmi, které ho samozřejmě nevnímají jako geniálního umělce, ale prostě jako svého milujícího tátu, kterému klidně můžou říct, jestli by se, až v televizi skončí jeho koncert, mohli potom dívat na něco, co chtějí. Na skladbu Something Stupid si na pódium přizval svou půvabnou ženu Aydu, která sice nezazpívala (zpěv prý nepatří k jejím kvalitám), ale umožnila divákům obdivovat v přímém přenosu láskyplný vztah obou manželů.

Aby velkých citů nebylo pomálu, pozval Robbie vzápětí na pódium svého otce Peta Conwaye, aby společně zazpívali evergreen Sweet Caroline of Neila Diamonda z roku 1969, a poté mladou dvojici z Británie, která vyhrála v soutěži možnost zažít s Robbiem jeho koncertní turné. Robbie tušil, co přijde, když se mladíka na pódiu zeptal, zda nemá nějakou otázku. Ten totiž vzápětí poklekl a požádal svou přítelkyni Lianu o ruku, načež ona (možná poněkud rezervovaně, což v divácích vzbudilo trochu rozpaky a nedůvěru v celou situaci) řekla ano a Robbie vše korunoval objetím zasnoubených a zazpíváním písně She’s The One, kterou Lianě věnoval.

Robbie zavzpomínal krátce též na své roky v boy bandu Take That, ale bez patosu, spíše s jemnou ironií.

Kromě dobrého zpěvu, skvělého zvuku a dokonalého vizuálu a dramaturgie jádro show tvořila prostě osobnost Robbieho, který si svá vystoupení prostě užívá a jde do morku své energie, kterou divákům předává. Laškovné mrkání, výrazná, osobitá mimika, komunikace s publikem, dokonce i „vypuštění“ zpěváka do davu na posuvné obří boxerské rukavici, to vše publikum dokáže odzbrojit bez ohledu na pohlaví či věk (který se u diváků pohyboval, jak Robbie zjišťoval, mezi dvaceti až padesáti lety).

Díky „jam session“, v níž Robbie nahazoval úryvky slavných hitů nejrůznějších interpretů a sondoval, co všechno jeho diváci znají, na co se chytnou, co zazpívají, si jedna fanynka z kotle odnesla z koncertu tričko zdarma.

Jak zpěvák z pódia několikrát zopakoval: „Jsem Robbie fucking Williams – vyprodávám stadiony“, ví o své schopnosti naprosto si diváky podmanit a tvrdí, že se rozhodl jí dosáhnout díky inspiraci svým otcem, když viděl, jak ten funguje s lidmi, jak je má „v hrsti“ a umí s nimi pracovat. Není pochyb, že Robbie, který se dokonce v roce 2006 zapsal do Guinessovy knihy rekordů, když se během jediného dne prodalo více než 1,6 miliónů lístků na jeho koncertní turné, to dokáže s grácií a suverénností sobě vlastní.

Robbie Williams vystoupil v Praze na svém dosud největším koncertu. Letňanský areál se pro něj připravoval celý týden. Z Prahy se přesouvá zpěvák do Budapešti, příští sobotu ho čeká Vídeň.

Napsala: Martina Doležalová

Podělte se s přáteli: