Sting přilákal na pražský Metronome Festival na 14.000 fanoušků

II. ročník Metronome Prague Festivalu je v plném proudu. Hvězdou včerejší programu byl britský hudebník Sting, dnes diváci s nadšením očekávají anglickou rockovou kapelu Kasabian.

Metronome Festival si právem získává ústřední místo mezi oblíbenými letními českými hudebními festivaly. Zajímavý výběr vystupujících umělců, na čtyřicet koncertů ve dvou dnech, šikovné rozmístění pódií i tribun, profi moderátoři (mezi nimi na hlavním Metronome Stage také Tonya Graves) a skvělé zázemí festivalu, které nabízí divákům možnost kempingu (v přilehlém parku Stromovka) a výběrem občerstvení uspokojí i náročnější publikum (na místě nechybí vege bistro, stánek s tropickým ovocem či kvalitními víny), to jsou kvality, které publikum festivalu oceňuje.

Festivalové brány se otevřely včera v jednu hodinu odpoledne a program trval až do páté hodiny ranní. Na hlavním pódiu jej zahájil Thom Artway, letošní držitel ceny Anděl za Objev roku a Zpěváka roku. Do nápaditých červených kostýmů oblečení Monkey Business ani přes tropické vedro neslevili ze svého nadšené a elánu a strhli svým vystoupením zástupy publika, které kapelu několikrát vyvolalo zpátky na jeviště. V rámci své dynamické a temperamentní performance, do které se showman Matěj Ruppert jako tradičně opřel naplno, odzpívali i pásmo skladeb od George Michaela ve skvělém, inovativním aranžmá. Jak zmínil zpěvák kapely, stejné vystoupení nebudou moci diváci vidět nikde jinde, takže spadá mezi mnohá unika tohoto výrazného festivalu.

V závěru koncertu zazpíval Matěj Ruppert (v průběhu koncertu vysvlečený postupně až do bílých boxerek – na zadku s propagačním logem festivalu) za klávesového doprovodu fenomenálního hudebníka Ondřeje Brouska (který za klávesami stihl vykouřit i pár cigaret) slavnou operní árii Nessun Dorma, čímž si publikum totálně podmanil a opět prokázal, že jeho talent není pouze v profi zpěvu, ale též ve schopnosti dokonale se na diváky naladit, pobavit je (mj. vtípkem, že 21:30 – čas Stingova vystoupení – měl být původně jejich čas, ale že ať si ho tedy Sting nechá) a překvapit.

Drobným zklamáním se na ČT stage stala Ewa Farna, tentokrát s originálním, jazzově laděným repertoárem a hostujícím kytaristou Davidem Dorůžkou, který by byl jistě vhodný do komornějšího prostředí jazzového sálu, kde by opravdu vyzněl, ale na festival dramaturgicky poněkud nezapadl a většího diváckého ohlasu se dočkalo jen několik málo písní, mezi nimi opravdu zdařilá předělávka vůbec prvního Ewina hitu – Měls mě vůbec rád.

Sice všechna čest, že zpěvačka slevila ze svého manýru působivého designového vintage leč vazbícího mikrofonu a koncert stopla hned v počátku, aby jej vyměnila za mikrofon plně funkční, nicméně její celkový projev hodící se tradičně pro náctileté publikum mnoho diváků odradil. Dar vpravdě se na své publikum napojit, kterým kupříkladu Matěj Ruppert oplývá, Ewě včera scházel a zajímavé hudební aranže ani dobří vokalisté z Polska situaci, kdy publikum pomalu vychládalo, až úplně – až na pár výjimek – vychladlo, prostě nemohli zachránit.

Hlavní star dne i festivalu, legendární Sting, odehrála plnohodnotný devadesátiminutový koncert, který zahrnoval největší zpěvákovi hity (i ty z období kapely The Police) i skladby z aktuální sólové desky 57th & 9th. Jako tradičně se zpěvák držel svého oblíbeného „band width“, vedení kapely v nejnižších i nejvyšších tónech, takže svůj zpěv doprovázel hrou na basovou kytaru. Na pódiu nechyběl jeho dlouholetý spolupracovník, kytarista Dominik Miller, jeho syn, též kytarista, Rufus Miller, akordeonista Percy Cardona a bubeník Josh Freese, Americký multi-instrumentalista a skladatel, člen The Vandals a Devo, který dříve hrál u Guns N´Roses (1997 to 2000) či Nine Inch Nails (2005 to 2008).

Stingově poctivé, ryzí show nebylo co vytknout, po technické, zvukové, hudební, pěvecké i interpretační stránce byl koncert ojedinělým a perfektním zážitkem, který si diváci vychutnali poslechem, tancem i zpěvem. Sting nadšené publikum rozezpíval hned v počátku jedním ze svých prvních sólových hitů Englishman in New York a dokonale se s ním sladil a energicky napojil v improvizaci při skladbě If I Ever Lose My Faith in You.

Stejně jako odpoledne Monkey Business i Sting večer navázal na odkazy nedávno zesnulých interpretů, kteří silně ovlivnili svět hudby, a zařadil do svého koncertu cover verzi Ashes to Ashes od Davida Bowieho, kterou si s ním navíc zazpíval jeho syn Joe Sumner, jenž jinak otce doprovázel v průběhu koncertu skvěle ladícími vokály. Podobnost hlasového zabarvení otce a syna je nepopiratelná a fascinující.

Za hřmotné divácké ovoce poděkoval na své roky stále skvěle vypadající, šarmantní zpěvák několikrát česky. Na jeho fantastický koncert i festival bude Praha jistě dlouho vzpomínat!

Za několik málo okamžiků vypukne na dnes pokračujícím festivalu koncert anglické kapely Kasabian a program festivalu se opět protáhne až do ranních hodin.

Po ukončení hlavního večerního programu bude i dnes provoz metra ve směru do centra posílen. Návštěvníci festivalu mohou využít také speciální festivalovou tramvajovou linku číslo 40. Pro noční přepravu lze využít provoz tramvajových linek 93 a 94 přímo od Výstaviště do centra s odjezdy vždy v desetiminutových intervalech.

Akci provázejí i dnes rozsáhlá preventivní bezpečnostní opatření.

Napsala: Martina Doležalová, Jana Pomykačová

Foto: Martina Doležalová, Jana Pomykačová

 

 

Podělte se s přáteli: