Jedinečná výstava slavných snímků Steve Mc Curryho se loučí s Prahou

Už pouze do 28. 5. máte možnost zhlédnout výstavu těch nejlepších fotografií z tvorby jednoho z nejuznávanějších současných fotografů – Steve Mc Curryho.

Česká federace fotografického umění (ČFFU) pořádá výstavu této ikony světové fotografie pod názvem “Steve McCurry, Photographer” v Ambitu kláštera Panny Marie Sněžné na Jungmannově náměstí.

Tento fascinující reportážní fotograf, který procestoval svět, aby odhalil i ty nejutajenější a nejtemnější kouty dění v lokalitách, kam by se mnozí neodvážili, a byl ve „správný čas, na správném místě“ ve chvílích, kdy se tvořily historické milníky, se narodil ve Philadelfii v americkém státě Pennsylvania.

Než začal pracovat pro noviny, studoval kinematografii na Pensylvánské státní univerzitě. Zlom v jeho kariéře nastal v roce 1979, kdy se za pomoci uprchlíků z Pákistánu dostal do rebely kontrolovaného Afghánistánu těsně před sovětskou invazí. Později, když se s plnovousem a v přestrojení vynořil zpět na druhé straně hranic, měl na sobě domorodý oděv, ve kterém skrýval zašitý film. Byl to právě tento filmový svitek, který obletěl svět a poprvé ukázal afghánský konflikt v plné šíři. McCurry získal za tuto reportáž Zlatou medaili Roberta Capy.

Výstava Steva McCurryho je opakováním a zároveň pražskou „derniérou“ jedinečného souboru fotografií určených pro zveřejnění v České republice. Představuje celkem 107 velkoplošných fotografií, mezi nimiž nechybí vítězné snímky ze světových prestižních fotografických soutěží, jakými je např. World Press Photo.

McCurry se na svých cestách věnuje zejména dokumentování ozbrojených konfliktů. Na fotografiích tak zachycuje například íránsko-iráckou válku, občanskou válku v Libanonu, Kambodži, Afghánistánu, islámské povstání na Filipínách nebo válku v Perském zálivu.

Charakteristické pro tvorbu Mc Curryho je ovšem skutečnost, že nezobrazuje pouze „krajinu války”, ale i lidské osudy na jejím pozadí, zachycuje tváře, které v nestřeženém momentu otevírají pohled do lidské duše, jako je tomu v případě slavné (a taktéž vystavené) fotografie Afghánská dívka. Portrét, přezdívaný „Mona Lisa Východu”, který se po otištění na titulní straně časopisu National Geographic v roce 1985 stal nejslavnějším snímkem své doby, zachycuje mladou Afghánku Šarbat Gula (1972), která v době pořízení fotografie žila jako uprchlík v Pákistánu během sovětské okupace Afganistánu.

Jakkoli depresivně může výstava pro vnímavé publikum působit, jelikož zachycuje dramatické konflikty např. v Afganistánu a dalších zemích arabského světa, ale i v dalších zemích a na dalších kontinentech, a místa před tragédiemi a po drastických ničeních (např. World Trade Centre přímo v čase 9/11, či sochy Buddhy v Bámijánu před zničením radikální islámsko-politickou skupinou Tálibán roce 2001), Mc Curry se snaží i v dramatech, která se odehrávají po celém světě dnes a denně najít krásu a zrno optimismu, ze kterého by mohla vzklíčit naděje.

Jeho snímky tak zobrazují např. krásné indické či polo-odhalené africké ženy při práci, dětské mnichy v tibetských klášterech při hře, chlapce v zápalu hraní fotbalu na špinavých ulicích Havany a v jiných metropolích, či mladinké baletky v družném rozhovoru, který upomíná na Degasovy obrazy tanečnic. Radost do žil vlije prostý snímek Tailor in Monsoon (Krejčí v monzunu), který zachycuje starého muže se šicím strojem na rameni, jak se brodí vysokou vodou a přitom se poklidně usmívá, nebo snímek veselého, na své prosté vybavení hrdého fotografa z Kábulu, nazvaný prostě Portrait Photographer.

Unikátní výstavní prostory galerie Ambit, situované do kláštera při farnosti Panny Marie Sněžné, mající čtvercový půdorys a obklopující malebné nádvoří, dodávají výstavě zajímavý duchovní nádech, tím spíše, že televizní obrazovka, na níž diváci mohou sledovat krátký dokument o Steve Mc Currym a jeho tvorbě je umístěna hned vedle pietní sochy Ježíše, původního inventáře prostor.

Steve McCurry získal nespočet ocenění, mezi jinými v roce 1984 Magazine Photographer of the Year. V tomtéž roce se stal čtyřnásobným vítězem v soutěži World Press Photo. Je držitelem řady humanitárních ocenění. V roce 2013 mu byl Ministerstvem kultury Francie udělen rytířský titul „Knight of the Order of Arts and Letters”. Získal též Cenu za celoživotní dílo a zejména za velký a stálý přínos světové umělecké fotografii, kterou mu udělila londýnská Královská fotografická společnost u příležitosti stého výročí svého založení.

Pořadatel výstavy: Česká federace fotografického umění (ČFFU) je nezisková organizace, která od roku 2005 podporuje a rozvíjí fotografické umění v České republice a prezentuje českou fotografii na světových soutěžích a u mezinárodních organizací. (www.cffu.cz)

Kurátor: Garik Avanesian

Kde: Galerie Ambit, Jungmannovo náměstí 18, Praha 1 – Nové Město

Kdy: 1. 4. 2017 – 28. 5. 2017, otevřeno denně: 10.00 – 19.00

 

Podělte se s přáteli: