Malý princ a kreativní tvoření v progresivním uměleckém studiu Aladin na Vinohradech

Pokud v jarních měsících prahnete po inspiraci a možnosti výtvarného tvoření, můžete vyzkoušet umělecké zážitky, které nabízí pražské studio Aladin, sídlící v srdci metropole na Vinohradech.

Již za dva týdny si v sobotu 27. 5. můžete buď v dopoledních (9:30 – 13:00) nebo odpoledních hodinách (14:00 – 17:30) přijít vyzkoušet malování na textil pod vedením české textilní výtvarnice Ireny Slavíkové, jejíž značka Apták si na českém trhu již několik let buduje dobré jméno a reputaci. Heslo výtvarnice zní: „Nebereme se moc vážně, nebojíme se hrát si, tvořit a bořit. Nemáme strach se pořádně rozmachovat štětcem, splácat spousty barev do sebe, cákat a čmárat.“

V sobotním kurzu Ireny Slavíkové si přijdou na své všichni, kdo mají rádi slavný příběh francouzského spisovatele Exupéryho o Malém princi. Antoine de Saint-Exupéry, spisovatel, pilot a průkopník světové aviatiky, dopsal svůj filozoficky laděný příběh, který oslovuje generace čtenářů po celém světě, rok před svou enigmatickou smrtí, jejíž záhada byla definitivně vyřešena až v roce 2008. Spisovatele sestřelil – v neozbrojeném letounu – na konci druhé světové války bývalý německý stíhač Luftwaffe, Horst Rippert. Ani Rippertovo doznání k činu a nalezení trosek Exupéryho letadla ovšem některé čtenáře neuspokojilo natolik, aby ukončili linii konspiračních teorií. Exupéryho tělo se totiž nikdy nenašlo. Tak jako z planety Země zmizel Malý princ, zmizel z ní i ten, který o něm světu pověděl šest let po svém setkání s ním, aby sedmého roku sám zmizel/zemřel. Princ navštívil při svém putování sedm planet (přičemž Země byla sedmá) a Exupéry ze Země odešel sedm let po setkání s ním.

Fascinace životem a dílem Exupéryho a postavou Malého prince, nevtíravého, moudrého kloučka, kterému je dána přirozená bystrost a inteligence s jemnocitem a empatií tak hlubokými, že rozmělní i ty nejtvrdší mrzouty, se line napříč kontinenty již desítky let a zájem o ni neutuchá. Mnozí tvůrci se proto vracejí k mocnému příběhu, aby mu oprášili košilku – bohužel, děje se tak většinou spíše neúspěšně (viz kontroverzní přijetí francouzského filmu z loňského roku od Marka Osborna).

Všichni nadšenci obdivující Malého prince si mohou vytvořit vlastní pohádkový svět, vlastní vesmír, vlastní příběh v kreativní dílně Aladine, a to 27. května. Kromě spousty nových zážitků si účastníci domů odnesou originální vlastnoručně vyrobené triko.

Ve stejný den a ve stejných časech bude v dílně probíhat také kurz „Propadněte papíru“, kde si zájemci mohou vyrobit originální deník nebo album vytvořené inovativními inkoustovými a akvarelovými technikami. Kurz bude probíhat také v neděli 28. 5. od 9:30, ve všech případech vždy pod vedením grafičky a výtvarnice Magdy Gieslové. Chybět nebude práce se spreji, razítky či gelovými voskovkami a embosování.

Více informací naleznete na: http://www.aladine.cz/

 

 

 

 

Podělte se s přáteli: