Sex pro pokročilé v divadle Studio DVA aneb návod na oživení dlouholetého vztahu

Jana Krausová a Karel Roden v téměř dvouhodinové show předvádějí skvělé herecké výkony ve hře, která srší vtipem, důvtipem a zdravým nadhledem na manželství po pětadvaceti letech.

Jindřich a Alice tvoří pár, jemuž se po pětadvaceti letech manželství ze života vytratila vášeň a touha jednoho po druhém. Svazek, v němž dvojice společně vybudovala obdivuhodné, v zásadě fungující rodinné zázemí, trpí běžnou rutinou všedních dní, které plynou bez velkých zvratů a vášní.

Alice se jako moderní aktivní žena rozhodne situaci řešit po svém a Jindřich jako hodný manžel souhlasí: a tak se oba ocitají na víkend v pokoji etno-hotelu, který čerpá z africké kultury plné živočišnosti, živelnosti a primárnosti, v níž sex je základem všeho fungování kmenové společnosti. Hotel si klade za cíl probudit v párech, jaký tvoří Alice a Jindřich, touhu jednoho po druhém, k čemuž má napomoci vybavení pokoje (velká postel a socha afrického muže v tradičním kmenovém oděvu, která explicitně upomíná na ztopořené pánské přirození – scéna: Jana Krausová), objemná příručka Sexu pro pokročilé a rádoby-vzrušující a pobízivé video-komentáře sex koučky (Tonya Graves), která páry víkendem provází (skrze předtočené vstupy, které se tu a tam v zásadních momentech promítnou na stěně pokoje – videoprojekce a dramatická spolupráce: Adam Kraus).

Alice s Jindřichem tak v průběhu víkendu, který je má stmelit, vyzkoušejí skoro všechno: přes vzájemné objevování erotogenních zón skrze erotickou masáž, po jitření fantazie skrze vyprávění o svých tajných touhách, až po pojmenovávání svých intimních partií různými jmény. Nicméně metody se – v principu zcela samozřejmě – míjí účinkem a manželé se sobě spíše ještě více oddalují – až do momentu přiznání si nepřekonatelného odporu, který vychází ze všech nakumulovaných zkušeností, zklamání a nedorozumění z minulosti stejně tak jako z ubíjející všednosti, která se, zcela přirozeně, v každém partnerském vztahu dříve či později objeví. Na povrch vyplouvá spousta problémů a neochota ke kompromisům, stejně tak jako neschopnost a neochota naslouchat si. 

Veselý příběh, ve kterém se diváci z toho či onoho úhlu jistě mohou sebe-projektovat, tak průběžně přechází v melodrama, a ve finále nabízí sentimentální klimax, který dává prostor hereckému talentu Rodenově a očekávánému happyendu.

Michele Riml, autorka hry, je kritiky uznávanou kanadskou spisovatelkou, jejíž hry jsou uváděny nejen doma, ale i ve Spojených státech, v Evropě a dokonce i v Jižní Africe. Je držitelkou několika prestižních divadelních ocenění. Ve vydařeném překladu Jitky Sloupové získává její hra i hlubší vplynutí do českých reálií – například Jindřich jako správný Čech funguje i v hotelovém pokoji „podomácku“, tj. v teplácích vytažených vysoko nad pupek a se žabkami div ne navlečenými přes ponožky.

Hra osloví zejména ženské publikum skutečností, že fabule nekopíruje aktuální problémové téma partnerské reality, kdy krize manželství nastává ve chvíli, kdy muž chytí druhou mízu a zamiluje se do mnohem mladší partnerky, kvůli níž svou ženu opouští, ale v duchu jemného patosu vykresluje Jindřicha jako milujícího manžela, který nejvíce touží po tom být dobrým otcem a manželem, chápaným, respektovaným, milovaným. Nepotřebuje sexuální orgie s mladší partnerkou ani svou ženou, chce v principu být pouze pochopen a milován takový, jaký je, stejně jako po tom prahnou ženy.

Reakce publika jsou v průběhu představení obdivuhodně účastné. Diváci přecházejí z uvolněného smíchu do více či méně úspěšně zadržovaných povzdechů a nakonec i k nostalgickému tichu, které jasně poukazuje na to, že diváci vědí, oč jde, že dokáží sami sebe vidět na jevišti, tedy že to, co se odehrává před jejich zraky, jim není cizí, že se s tím dokáží ztotožnit.

Uvolněný závěr ve stylu hollywoodského happyendu umožní divákům odejít z divadla s dobrou náladou a vědomím, že nikdy není tak zle, aby nemohlo být lépe. Snad i pro toto optimistické vyznění, jednoduchost fabule a ryzí herecké zaujetí obou protagonistů je hra uvedená poprvé v divadle Studio DVA v září 2014 stále tak divácky oblíbenou a velmi často vyprodanou.

Nejbližší volné termíny reprízy najdete na: https://www.studiodva.cz/

 

 

Podělte se s přáteli: