Do kin míří životopisné drama Jackie – oscarová naděje s Natalie Portman v hlavní roli

Film mapující zlomový moment amerických dějin i osobního života legendární první dámy Jacqueline Kennedyové zavítá do českých kin 2. února.

Od své premiéry na Benátském filmovém festivalu snímek posbíral řadu ocenění od kritiků i festivalových porot, včetně nominace na Zlatý glóbus nebo čerstvé nominace na cenu BAFTA pro představitelku titulní role Natalie Portman. Kromě neobyčejného hereckého výkonu Portmanové bývá film oceňován také za kostýmy a hudbu. Film vznikl v produkci Darrena Arronfského, režiséra filmů Černá labuť nebo Requiem za sen. Režie filmu se ujal Chilan Pablo Larraín a Jackie je jeho prvním anglicky mluveným snímkem.

„Film jako Jackie je distributorský sen. Jen málokterý film v sobě totiž propojuje tolik pozitiv. Známé a zajímavé téma ,prokleté‘ rodiny Kennedyů je v něm zpracováno netuctově, autenticky a s přesnou režisérskou vizí. Titulní roli navíc hraje fantastická Natalie Portman, která v podstatě nezmizí z plátna. Ne nadarmo se o Jackie v zahraničí mluví jako o filmové události a o Natalie Portman jako o favoritce na letošní Oscary,“ říká Radka Urbancová z distribuční společnosti Aerofilms.

Film se zcela soustředí na osobnost jedné z nejmladších prvních dam v historii USA, Jackie Kennedyové. Na pozadí událostí kolem atentátu na jejího muže a prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho a příprav na jeho velkolepý pohřeb poznáváme Jackie z mnoha různých stránek. Zatímco se vyrovnává s osobní ztrátou, jako matka a milovaná první dáma musí zůstat oporou dětem i celému národu. „Všichni známe příběh atentátu na Johna F. Kennedyho. Ale co když se zaměříme jen na ni? Jaké pro ni asi byly ty tři následující dny, když ji ochromil smutek, její děti byly otřesené a upíraly se na ni oči celého světa? Jackie byla nekorunovanou královnou, která přišla o trůn i o manžela. Stylová, atraktivní, sofistikovaná. Byla jednou z nejfotografovanějších a nejsledovanějších žen 20. století, a přesto o jejím osobním životě víme velmi málo. Přísně si střežila soukromí, byla tajemná. Je asi nejméně známou ženou moderní doby. Líbí se mi představa, že o ní některé věci nikdy nebudeme vědět s jistotou,” říká o postavě první dámy režisér filmu Larraín.

Podle filmového magazínu Screen je postava Jacqueline Kennedyové „dosud nejnáročnější a nejpůsobivější rolí Natalie Portman“ a slova herečky to potvrzují. „Když jsem se začínala připravovat, věděla jsem, že to nebude lehký úkol. Jackie byla ikona, lidé o ní z médií vědí hrozně moc, jak vystupovala, jak mluvila, jak vypadala…” říká Portman. Jednou z největších výzev byl pro herečku Jackiin akcent. Během příprav vycházela z obrovského množství záznamů, podle kterých se mohla velmi specifický projev Jackie naučit.

Aby ji pochopila jako člověka, zhlédla herečka většinu videozáznamů s ní a přečetla o ní řadu knih. „Přesně to je na tom filmu tak skvělé – že Jackie ukazuje z její lidské stránky, ne jen jako ikonu,” dodává Portman, podle portálu ČSFD nejoblíbenější herečka českých diváků. Jedním z důležitých zdrojů byl pro Natalie Portman dokumentární snímek A Tour of the White House with Mrs. John F. Kennedy (Prohlídka Bílého domu s manželkou Johna F. Kennedyho), který Jackie Kennedyová natočila krátce po nástupu J. F. Kennedyho do funkce a který je ve filmu Jackie zčásti zrekonstruován.

Chilský režisér Pablo Larraín se u českého publika zapsal filmy jako NO (2012), Klub (2015) nebo Neruda (2016). Právě úspěchy a ocenění na mezinárodních filmových festivalech Larraínovi přinesly práci na Jackie – jeho prvním anglicky mluveném filmu z produkce Darrena Aronofského.

Jackie – drama, USA 2016

■ režie: Pablo Larraín

■ scénář: Noah Oppenheim

■ kamera: Stéphane Fontaine

■ střih: Sebastián Sepúlveda ■ hudba: Mica Levi

■ hrají: Natalie Portman, Peter Sarsgaard, Greta Gerwig a další

■ distribuční premiéra ČR: 2. února 2017 ■ foto a další materiály: http://aero.capsa.cz (login a heslo na vyžádání)

Podělte se s přáteli: