Legendární kytarista a mezinárodně uznávaný pedagog Jiří Jirmal vystoupí v Rudolfinu

Český král kytary, významný hudební skladatel a mezinárodně uznávaný pedagog Jiří Jirmal, jehož kytarovou školu zná snad každý hráč u nás, se postará o slavnostní závěr festivalu Kytara napříč žánry.

V sobotu 26. listopadu vystoupí v Sukově síni pražského Rudolfina a koncert bude zároveň oslavou jeho úctyhodných jednadevadesátých narozenin.

V rámci večera zazní jazzové melodie, latinskoamerické rytmy i klasické skladby přímo v podání autora Jiřího Jirmala, jehož interpretace a virtuozita je stále obdivuhodná. Poctu mu osobně přijdou vzdát a společně se vedle něj na podiu představí i jeho žáci a kytaristé Stanislav Barek, Miloslav Klaus a zpěvačka Laura Mrlíková.

„V Sukově síni Rudolfina každoročně pan profesor Jirmal jako pedagog Pražské konzervatoře vystupoval se svými absolventy, proto jsme se rozhodli koncert uspořádat právě v tomto komorním prostoru“, dodává s vděčností ke svému učiteli ředitel festivalu Kytara napříč žánry Stanislav Barek.

Vstupné 250 Kč, snížené 150 Kč. Více informací na www.kytaranapriczanry.cz.

Přední český kytarista Jiří Jirmal (1925) za svou bohatou kariéru vydal několik alb, věnuje se jazzu a interpretaci klasické hudby, několik let učil na Pražské konzervatoři, napsal řadu publikací a je členem mnoha zahraničních soutěžních porot. Mezi ně patří zejména nejprestižnější světová kytarová soutěž Radio France – Paris, ve které se během let umístilo jedenáct jeho studentů ve finále. Jirmal je také autorem nejpopulárnější kytarové školy a řady hudebně-odborných publikací, a je rovněž skladatelem, jeho díla jsou nahrávána u nás i v zahraničí. U jeho tvorby je charakteristický tvůrčí invenční přístup a kontinuita jeho autorského a interpretačního pojetí, tedy spojení jazzových i klasických prvků. V roce 2006 udělila nadace Život umělce Jiřímu Jirmalovi cenu za dlouholetou uměleckou činnost. Během svého života spolupracoval například s Orchestrem Karla Vlacha, orchestrem Karla Krautgartnera, kontrabasistou Antonínem Gondolánem, vystupoval s Janem Werichem a celou řadou dalších umělců. Jeho nejnovější album His Master´s Guitar vyšlo v roce 2014.

Podělte se s přáteli: