Dámská jízda v divadle Rokoko aneb večer plný zábavy a pohody

V sobotu 24. září se v Divadle Rokoko konala divácky oblíbená Dámská jízda.

Akci zahájila nová inscenace MDP, Strýček Váňa, Čechovova výmluvná tragikomedie o velkých touhách a nenaplněných snech. Variace na téma zmarněného života na ruské provincii konce 19. století líčí konflikt mezi zidealizovaným a skutečným všedním životem, kterému vévodí nenaplněné ambice a rozčarování z reality, která zdánlivě ne vždy upřednostní důstojnost a čest před pokrytectvím.

První Čechovova hra, kterou psal přímo pro Moskevské umělecké divadlo, osciluje kolem ústřední postavy sedláka Váni, tedy Ivana Vojnického, který se celý život snaží pracovat pro blaho profesora Serebrajova, muže své sestry, který se po smrti své družky znovu oženil. Naneštěstí pro Váňu, profesorova druhá žena, krásná Jelena, okouzlí mysl životem ztrhaného muže natolik, že se ve svých padesáti letech bláznivě zamiluje spalující, neopětovanou, nešťastnou láskou, který konflikt mezi oběma muži vyostřuje v postupné gradaci natolik, že se Váňa pokusí profesora, starého muže v penzi, kterého sužuje revma a neschopnost žít přítomností, v níž ho již nikdo neopěvuj, v níž je téměř zapomenut, postřelit.

Jelena, taktéž otupělá a vyprahlá v životě se starým mužem, který jí nemůže nabídnout ani lásku, ani vášeň, prožívá svůj absurdní románek s lékařem Astrovem, kterého, jednostranně, miluje dobrá a laskavá, nicméně neatraktivní Sofie, dcera profesora z prvního manželství.

Nadčasová témata zhrzené lásky a hledání smyslu života v době „krize středního věku“ dávají této hře i dnes punc výjimečného představení, které nutí k zamyšlení.

Do Divadla Rokoko se Čechov vrátil po bezmála dvaceti letech, a to v působivé režii Petra Svojtky. Důmyslná scéna (Jaroslav Milfajt), vytvářející dojem podzimního lesa plného barevného listí, které ale značí brzký zmar a konec, koresponduje s pochmurnou, nostalgickou atmosférou hry.

Aleš Procházka na Dámské jízdě
Aleš Procházka na Dámské jízdě

Z hereckých výkonů stojí za zmínku zejména Nina Horáková v roli Sofie, Vasil Fridrich coby Váňa a Aleš Procházka, který se zhostil partu lékaře Astrova. Tito protagonisté jsou ve svých partech přirození a jejich výkon sugestivní a umělecky přesvědčivý.

Po představení následovala následovat módní přehlídka značky TATE Kateřiny Borkové. Modely, zajímavé šaty, topy a svetříky, předváděly tradičně herečky Městských divadel pražských, mj. Henrieta Hornáčková, Nina Horáková nebo Evellyn Pacoláková.

Catwalk pro herečky.
Catwalk pro herečky.

V divadelní kavárně k tanci i poslechu zahrálo duo HARDY´s, a to zejména slavné hity od formace The Beatles, ale i některé české hity 60. let. Oba pánové si přítomnost mnoha desítek dam užívali a v průběhu svého vystoupení bavili dámy vtipem i důvtipem.

Hardy´s
Hardy´s

V bohatém programu večera nechybělo ani věštění osudu od kartářky Anny Červené, péče kosmetičky či ochutnávka produktů společnosti zabývající se raw potravinami, Lifefood. Členky redakce nenudtese.cz měly možnost vyzkoušet si všechny nabízené služby a aktivity a je třeba říci, že především Anna Červená překvapila – v průběhu několika málo minut zvládla úctyhodně přesně zodpovědět vznesené dotazy – až z toho jasnozření mrazilo!

Kartářka Anna, známá i z televizních pořadů, v akci.
Kartářka Anna, známá i z televizních pořadů, v akci.

V závěru večera byly vyhlášeny vítězky soutěžního kvízu a tomboly, v níž nechyběly například přípravky firmy GERnétic.

Kosmetická péče zdarma, aneb, jak se na Dámské jízdě řádně rozmazlit.
Kosmetická péče zdarma, aneb jak se na Dámské jízdě řádně rozmazlit.

Dámy měly možnost si večer opravdu příjemně užít v komorní a pohodové atmosféře, nakoupit si výrobky od různých umělců (šátky, kabelky, sukně, šperky ze vzácných kamenů) a navíc si popovídat, vyfotit se či si zatančit s herci z Městských divadel pražských.

Podělte se s přáteli: