SPÍCÍ KRASAVICE – Pohádkový balet Márcii Haydée v ONLINE PREMIÉŘE BALETU Národního divadla

Výpravný balet Spící krasavice v choreografii Mariuse Petipy a s hudbou P. I. Čajkovského měl premiéru v roce 1890 v Petrohradě. Nyní vstupuje do repertoáru Baletu Národního divadla v adaptaci legendární primabaleríny Márcii Haydée jako pozoruhodný artefakt duchovního odkazu baletní klasiky.

Od premiéry v roce 1987, kdy Márcia Haydée vytvořila svou verzi tohoto titulu (s původní výpravou světově proslulého Jürgena Roseho), zhlédli její balet s různými scénickými výpravami diváci v Chile, Belgii, Austrálii, Jižní Koreji, Švédsku a Německu. V Praze se nyní můžeme těšit na originální scénu a kostýmy Pabla Núñeze, blízkého spolupracovníka Márcii Haydée, narozeného v Praze. Spící krasavice tak doputuje do zrekonstruované budovy Státní opery v Praze jako podobenství o znovuoživení krásy a věčném boji dobra se zlem.

Pro Národní divadlo je obrovskou ctí, že Márcia Haydée přicestovala do Prahy, aby svůj balet se souborem Baletu ND osobně nastudovala. Její návštěva se tak stala nejen výjimečnou kulturní událostí, ale i nevšedním příkladem houževnatosti a uměleckého nasazení navzdory těžkostem covidové doby. Premiéra baletu ve Státní opeře čeká již rok na své provedení před diváky. Jelikož nebylo kvůli pandemickým opatřením možné natočit představení s Orchestrem Státní opery, bude balet online uveden s nahrávkou Santiago de Chile Philharmonic Orchestra, který vstřícně a kolegiálně vyšel vstříc Baletu ND.

Foto: Martin Divíšek

Pohádkový příběh na motivy pohádky Charlese Perraulta o spícím království představí Balet Národního divadla online na svém oficiálním YouTube kanále. Záznam tohoto výpravného klasického baletu natočený na jevišti Státní opery bude poprvé uveřejněn ve čtvrtek 29. dubna 2021 v 19 hodin, sledovat ho bude možné sedm dní do 5. května 2021, a to zdarma.

Balet Národního divadla se tímto připojí k oslavám Mezinárodního dne tance 2021.

Kdo by měl zájem Balet ND podpořit libovolným příspěvkem v nelehkých dobách, číslo účtu je: 2832011/0710.

Informace pro ty, kteří chtějí o baletu Spící krasavice vědět více:

  1. Márcia Haydée se s Petipovým klasickým dílem setkala mnohokrát; byl to vůbec první balet, který jako holčička viděla, a později v mnoha verzích sama tančila.
  2. Jedná se o vůbec první choreografii, kterou Haydée vytvořila.
  3. Ve svém pojetí klade Haydée důraz kromě princezny Aurory a prince Desirého především na postavu víly Carabosse, která prostupuje celým baletem. Objeví se i v závěru při svatební oslavě, aby připomněla, že „zlo“ je stálou součástí světa; jak tvrdí tvůrkyně baletu: “ Dobro i zlo máme každý v sobě, je to univerzální zápas.“
  4. Tuto mistrovskou roli Haydée vytvořila pro legendárního tanečníka Richarda Craguna.
Foto: Martin Divíšek

Márcia Haydée (*1937) patří mezi nejvýznamnější primabaleríny druhé poloviny 20. století. Narodila se v Brazílii, byla žákyní českého tanečníka Václava Vlčka a v patnácti letech odjela do Evropy, kde její kariéra gradovala až k umělecké ředitelce a choreografce. Charismatická a inspirativní osobnost se stala múzou proslulých choreografů a vzorem pro tanečníky, ovlivnila vývoj a podobu klasického baletu.

Mezinárodní den tance se na celém světě slaví již od roku 1982, a to 29. dubna u příležitosti narození velkého baletního reformátora Jeana-Georgese Noverrea (1727), který byl svými současníky nazýván Shakespearem tance. Cílem mezinárodního dne tance je podpořit tanec i taneční vzdělání.

Premiéru baletu sledujte zde: www.youtube.com/narodnidivadlobalet

Podělte se s přáteli: