Světová premiéra nejnovějšího baletu Národního divadla v Praze ONLINE na YouTube

PUPPET a DOS SOLES SOLOS jsou dvě choreografie, dva zážitky, jež svým divákům a příznivcům nabídne Národní divadlo ve světové premiéře na YouTube. Ve čtvrtek 18. 3. 2021 v 19 hodin bude uveden balet PUPPET (choreografie Douglas Lee) a za týden poté, 25. 3. 2021 v 19 hodin, DOS SOLES SOLOS (choreografie Alejandro Cerrudo).

I v sezoně 2020/2021 se Baletu ND daří podněcovat kreativní energii a hledat nové umělecké impulsy. K nim rozhodně patří světová (online) premiéra, za kterou stojí choreografové Douglas Lee a Alejandro Cerrudo.

Angličan Douglas Lee a Španěl Alejandro Cerrudo pracovali se souborem Baletu ND již od srpna 2020. Tanečníci se naučili cvičit v rouškách, dezinfikovat si ruce, rozdělovat se na malé uzavřené skupinky, docházet na testy, chránit sebe i druhé, sledovat své zdraví a být příkladem, že pandemie umění nezničí.

V listopadu 2020 oba tvůrci své nové choreografie dokončili a hotová díla se podařilo zaznamenat. Obě choreografie jsou součástí inscenace Phoenix, která tak obohatila repertoár Baletu ND (třetí choreografií je Prelude und Liebestod Cayetana Sota), nicméně na živé premiérové uvedení před diváky ještě čeká.

Douglas Lee: „Můj balet se jmenuje Puppet (Loutka). Velmi rád využívám pružnosti lidského těla, abych vytvořil krásu, nicméně myšlenka loutkohry naznačuje použití vnější síly, která tanečníkem pohybuje a ohýbá jej mnohdy až do nepřirozených úhlů. To vše na sále zkoumám. Symbolické postavy jako loutka probouzejí v lidech tvořivost a fantazii. Je to stejná energie, která diváky táhne do divadla na balet.“

Alejandro Cerrudo: „Když přijdu na baletní sál, už nepřemýšlím o slunci, smrti ani znovuzrození. Jen poslouchám hudbu a pozoruji tanečníky a postupně spolu vytváříme něco nového. Napadá mě k tomu citát od Chrise McCandlesse: Životní radost se rodí z nových zážitků, neexistuje větší potěšení než mít před sebou horizont, který se neustále mění a na němž každý den vychází nové, jiné slunce.“

DOUGLAS LEE je britský choreograf, tanečník a dlouholetý sólista Stuttgartského baletu, držitel prestižního ruského ocenění Zlatá maska za nejlepší choreografii roku 2016. Vlastní díla tvoří již od roku 1999, spolupracoval s řadou baletních těles v Evropě a Severní Americe. Pohybový slovník Douglase Leeho je znám svou výraznou estetikou, jež klade důraz na fyzické schopnosti tanečníků a žene je až do krajnosti.

ALEJANDRO CERRUDO je španělský tanečník a choreograf, rezidenční umělec Hubbard Street Dance Chicago (2009–2018) a Pacific Northwest Ballet (od 2020). Během kariéry tvořil pro řadu souborů a umělců včetně Wendy Whelan nebo Daniila Simkina. Oceňována je především choreografova muzikalita a pečlivá práce s hudebním podkladem, stejně jako smysl pro detail v pohybových vzorcích i emocích.

PUPPET Choreografie: Douglas Lee Scéna, kostýmy, světelný design: Douglas Lee Technická adaptace světelného designu: Daniel Tesař Baletní mistr: Jiří Kodym Hudba: Nicolas Sávva (Awakener, The Tower), David Skidmore (Take Anything You Want, Triptan, Torched & Wrecked) Hudební nahrávka / Music record: HAMU Percussion Ensemble (Awakener, The Tower), Third Coast Percussion (Take Anything You Want, Triptan, Torched & Wrecked)

DOS SOLES SOLOS Choreografie: Alejandro Cerrudo Scéna: Michael Korsch Kostýmy: Karen Young Světelný design: Daniel Tesař Baletní mistr: Alexandre Katsapov Hudba: Caroline Shaw (Entr’acte, Plan & Elevation) Hudební nahrávka: Attacca Quartet

Více informací na: https://www.narodni-divadlo.cz/cs/soubory/balet?t=1736223

Podělte se s přáteli: