Oslavy svatého Valentýna ve skleníku Fata Morgana

Jak prožít netradiční Valentýn a užít si vzácný čas se svou drahou polovičkou? Tuto otázku letos vyřešila neotřelým způsobem Botanická zahrada v pražské Troji, kde se již od ledna pravidelně uskutečňují prohlídky “noční džunglí“. Ani večer zamilovaných nebyl výjimkou a noční procházení obohatila ochutnávka vín z místní vinice sv. Klára a malý dárek pro dámy navíc.

Redakce nenudtese.cz pro vás 14. 2. navštívila valentýnskou akci nesoucí se v romantickém zamilovaném duchu a šumu tropických rostlin. Originální nápad, netradiční zážitek a tajemná večerní krajina. To vše na jednom místě v jeden večer v oblíbeném skleníku Fata Morgana. Nutností pro vstup do exotických prostor byla včasná rezervace, protože lístky zmizely téměř okamžitě, což svědčí o hojnosti zájmu z řad veřejnosti.

Během hodinové prohlídky za doprovodu edukovaných průvodců návštěvníci také zjistili, jaké rostliny jsou typické pro jednotlivé zeměpisné šíře, vychutnali si nevídanou atmosféru nočního života flóry i fauny Fata Morgany a procházeli se dobře značenými uličkami za svitu lucerniček a zvuku zurčící vody.

Ve večerních hodinách se genius loci pralesní krajiny proměnil v jiné, doslova poetní místo, kde rostliny a živočichové žijí ve zcela odlišném tempu a režimu. I proto je prohlídka v již běžně uzavřených návštěvních hodinách natolik netradiční. Zajímavý výklad o jednotlivých rostlinách podtrhuje nevšední prožitek z místa, kde květiny, zvuky i temnota promlouvají.

Samotná prohlídka nočním pralesem jistě zaujme návštěvníky všech věkových kategorií. K vidění jsou květinové řády různých velikostí, štola se sukuletními a suchomilnými rostlinami či podmořská a říční fauna z Afriky nebo Asie.

Poprvé se veřejnosti brány botanické zahrady otevřely před více jak 60 lety. Do dnešních dní se velikost areálu zvětšila na neuvěřitelných 52 hektarů celkové rozlohy, a proto návštěvník získává ojedinělou příležitost spatřit bohatou expozici rostlin z celého světa, a to jak interiérových, tak venkovních.

V případě zájmu jsou lístky na procházky večerním skleníkem Fata Morgana stále dostupné. Zakoupit je možné zde: https://www.botanicka.cz/clanky/akce/dzungle-ktera-nespi

Více informací k plánovaným akcím a expozicím naleznete na stránkách Botanické zahrady hlavního města Praha:  https://www.botanicka.cz/

Napsala: Jitka Rychnová
Fotografie: Jitka Rychnová

Podělte se s přáteli: