Botanická zahrada hlavního města Prahy v Troji zve návštěvníky na unikátní večerní prohlídky

Víte, jaké příběhy vypráví noční džungle? Odpověď zní ne? Tak neváhejte a přijďte jim naslouchat do areálu trojské Botanické zahrady hlavního města Prahy. Tropický prales je plný života, a to nejen ve dne, ale i v noci. Tehdy totiž ožívají tajemné příběhy rostlin a zvířat, které za slunečního svitu zůstávají opomíjené. Po roce se do skleníku Fata Morgana vracejí oblíbené večerní komentované procházky setmělými expozicemi nazvané Džungle, která nespí.

Zatím co se venku příroda ukládá k zimnímu spánku, ve skleníku Fata Morgana i v tomto období bují život z rovníkových pralesů i mlžných hor. Zeleň vzrostlých stromů a kapradin doplňují kvetoucí begonie, orchideje a další tropické rostliny. I džungle má svou duši. Ta ani po setmění neusíná, naopak pulzuje životem, tajemnými vůněmi a zvuky. „Nejen návštěvníci s duší romantika si oblíbili večerní provázení naším expozičním skleníkem Fata Morgana. Každoročně jich příležitosti vydat se do expozic po setmění využije okolo dvou tisíc,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy. Netradiční večerní prohlídky se pořádají od 10. ledna do 28. března a každá trvá přibližně hodinu.

Během večerních procházek exotickými expozicemi zrak není rozhodující. Naopak návštěvníci mohou ke vnímání okolního prostředí zapojit další smysly: sluch a čich. Návštěvníky upoutá omamná vůně květů lákajících noční motýly. K takovým rostlinám patří například hymenokalisy, vlhkomilné druhy z močálů a okolí říčních ramen Střední a Jižní Ameriky. Jejich květy mají bílou barvu nezajímavou pro denní hmyz. Po setmění se z nich však uvolňuje výrazná vůně, díky níž je jejich opylovač bezpečně najde. Pyl, který se mu během sání nektaru z báze květu zachytí na těle a na křídlech, pak přenáší z květu na květ. Výrazné bílé květy mají také eucharisy, ty se pro svou silnou vůni dříve používaly jako ozdoba svatebních kytic. Ve skleníku Fata Morgana hymenokalisy i eucharisy rostou v okolí jezírka.

Jedinečným zážitkem při procházce setmělou džunglí je bezesporu hlasité „kvákání“ tropických žabek druhu bezblanka skleníková (Eleutherodactylus planirostris). „Jedná se o malé nenápadné žabky pocházející z Kuby, Baham a Kajmanských ostrovů. Jsou zajímavé hlavně svým velice hlasitým nočním projevem. Z jejich vajíček se na rozdíl od jiných druhů žab nelíhnou pulci, ale rovnou malé žabičky veliké asi jako čočka,“ vysvětluje Martin Dvořák, kurátor tropických rostlin. Dospělá žába není delší než tři centimetry, velmi dobře skáče a většinu života tráví na stromech a vyšších keřích, podobně jako naše rosnička. Návštěvníci ji během provázení sice nejspíše neuvidí, ale její hlasité pískání připomínající autoalarm určitě nepřeslechnou.

Komentované prohlídky skleníkem Fata Morgana trvají přibližně hodinu a je nutné si předem rezervovat místo vyplněním jednoduchého formuláře na webu www.botanicka.cz. Jedinečný zážitek čeká na malé i velké návštěvníky.

Večerní prohlídky ve skleníku Fata Morgana: 10. 1. – 28. 3.
Leden – v pátek od 18.00
Únor – v pátek a v sobotu od 18.00
Březen – v pátek a v sobotu od 19.00

Vstupné:
– dospělí: 200 Kč
– děti do 15 let a studenti do 26 let: 100 Kč
– děti 3–5 let: 50 Kč
– děti do 2 let: zdarma
* Platba je možná pouze na místě. Na tuto akci se nevztahuje žádná sleva

Podělte se s přáteli: