Rozhovor s Veronikou Iblovou, choreografkou baletu Louskáček, vánoční sen: „Představení naladí diváky na vánoční atmosféru a oslní výborným obsazením pohádkového baletu.“

Veronika Iblová je bývalá baletní sólistka a mistryně. V současnosti působí jako choreografka, ředitelka školy First International Ballet School, která je první mezinárodní baletní školou v České republice se zaměřením na výchovu dětí a mladých umělců. Před třemi lety vytvořila celovečerní balet Louskáček, vánoční sen. Obnovená premiéra proběhne 1. prosince 2019 od 15 hodin a druhé představení od 18 hodin v Divadle na Vinohradech. Další představení se uskuteční 8., 15. a 22. prosince vždy odpoledne a večer. S tímto baletem se pro letošní sezónu rozloučí diváci 5. ledna 2020.

Jakých úspěchů škola FIBS s vašimi žáky a studenty dosáhla?

Za největší úspěch považuji, že se nám podařilo vybudovat v Praze místo, kde se potkávají studenti a jejich rodiče všech národností a cítí se u nás dobře. Dalším úspěchem bylo, že se nám již od prvního roku daří prezentovat výsledky naší tvrdé a neúnavné práce díky představením na závěr školního roku na jevištích nejprestižnějších pražských divadel. Mnoho našich studentů pokračuje v přípravě na profesionální dráhu tanečníků v mezinárodních školách v Evropě, USA nebo Japonsku.

Účinkují v baletu všichni vaši studenti? 

V baletu účinkují pouze ti žáci, kteří prošli konkurzem. Nemohou se ho účastnit studenti kategorie začátečníků. Letos se chystá generační výměna, děti mi odrůstají a tak připravuji komplet nové obsazení včetně hlavních hrdinů. Příprava baletu je časově náročná, zkoušky probíhají převážně o víkendech, jejich účast na projektu musí důkladně zvážit i jejich rodiče. Všichni tanečníci jsou tak trochu hrdinové, protože se vše na jevišti musí připravit v den premiéry.

K hostování jste přizvala také přední české tanečníky, na koho se mohou diváci těšit?

Kromě spontánních dětských výkonů studentů různých národností FIBS vystoupí už tradičně v roli strýčka Drosselmeyera Viktor Svidró, v roli babičky stále půvabná Maria Karastathi, v dalších rolích členové a sólisté Pražského komorního baletu a skvělí studenti Tanečního centra Praha – konzervatoř. Hlavní sólisté jsou z předních scén. Titulní roli Kláry – princezny a Louskáčka – Prince zatančí sólisté přední baletní scény v Praze Sophie Benoit a Giovanni Rotolo. Doufám, že budou diváci z jejich výkonů nadšeni.

Proč by měly rodiny na představení přijít, co přinese dětem?

Budou okouzleni pohádkovým příběhem s geniální hudbou P. I. Čajkovského. Budou nadšeny efekty na jevišti, výpravnou scénou, nádhernými kostýmy a sympatickými tanečníky. Naladí v sobě vánoční strunu a společně se pobaví.

Více o představení a vstupenky zde:

http://www.louskacekbalet.cz/cs/

Podělte se s přáteli: