Heal – film, který mění životy

Ve středu 30. října se díky společnosti Sacred Chants v pražském Kině Dlabačov promítal americký dokumentární film Heal z roku 2017, v němž světově známí vědci, lékaři a léčitelé hovoří na téma sebe-uzdravování a důležitosti pozitivního myšlení v procesu léčení.

V roce 2017 vytvořila režisérka Kelly Noonan Gores dokumentární film o léčivé síle lidské mysli, který získal rozmanitá filmová ocenění a velmi dobrá hodnocení kritiků.

Film uvádí diváky na vědecko-spirituální cestu, která odkrývá, že naše myšlenky, přesvědčení a emoce mají obrovský vliv na naše zdraví a naši schopnost se vyléčit. Myšlenky, jež snímek sdílí, jsou podpořeny vědeckými poznatky, které odhalují, že nejsme obětí neměnných genů a ani bychom neměli podléhat beznadějným prognózám.

Heal zpřístupňuje brilantní myšlenky známých vědců a spirituálních učitelů, mezi nimiž nechybí spisovatel a léčitel Deepak Chopra, biolog Bruce Lipton, Gregg Braden, autor bestsellerů, které propojují vědu a spiritualitu, či spisovatelka Anita Moorjani, které se podařilo vyléčit se z rakoviny ve chvíli, kdy umírala na nemocničním lůžku a ocitla se ve stavu NDE.

Zároveň sleduje nelehkou cestu léčení několika konkrétních lidí, jejichž příběhy naznačí, co funguje a co nikoli – a proč. Léčení může být extrémně komplexní a intimně osobní, ale může nastat i spontánně. Mezi onemocněními, která jsou v příbězích zmiňována, vystupují do popředí především autoimunitní onemocnění, kožní onemocnění a civilizační choroby způsobené stresem a životním prostředím, jakými je například rakovina.

Ústřední pacienti, kteří ve snímku vystupují, zahrnují též „zdravě žijící“ instruktory jógy a skvěle fungující rodiče, čímž se prohlubuje intenzivní vzkaz filmu, že onemocnět může kdokoli a že je skutečně třeba vyhnout se především negativním myšlenkovým vzorcům a nebát se přijmout pomoc akutní medicíny tam, kde může být ku prospěchu.

Režisérka Kelly Noonan Gores z Los Angeles začínala před kamerou jako herečka a moderátorka. V roce 2012 založila firmu ELEVATIVE ENTERTAINMENT a posunula se k psaní a produkci. Má za sebou filmy TOOKEN (2015 – producentka), BENEATH (2013 – film nejen produkovala, ale v něm i hrála) i cenami ověnčený krátký film TAKE A SEAT (2011). Praktikuje jógu a meditace více než 15 let. Svůj zatím poslední film – HEAL – považuje za svůj životní projekt.

Na film navázala přednáška lékaře a léčitele Jana Hnízdila, internisty a rehabilitační lékaře (*1958), jehož motivační knihy (prozatím poslední nese název Příběhy obyčejného uzdravení) pomáhají českým čtenářům proniknout do světa alternativního léčení. Jan Hnízdil založil a provozuje pracoviště komplexní psychosomatické medicíny Hnízdo zdraví, dělá si legraci ze skutečnosti, že se stal držitelem Zlatého bludného balvanu Sisyfa za rok 2015 a zdůrazňuje, že nejdůležitějším faktorem pro uzdravení každého člověka je víra a klid. V rámci večera představil několik konkrétních příběhů uzdravení pacientů, kteří prošli jeho klinikou, a zodpověděl dotazy přítomných diváků, jež se týkaly daného tématu sebe-léčení, zdravého přístupu k onemocnění a alternativních cest léčby.

Společnost Sacred Chants standardně přiváží do České republiky hudebníky z celého světa, kteří se věnují duchovním zpěvům. Více informací o nejbližších chystaných koncertech najdete na: http://www.sacredchants.cz/

Podělte se s přáteli: