Letošní Vegefest prozářila Danit

Letošní devátý ročník Festivalu soběstačnosti – Vegefest, který proběhl na pražském Vyšehradě o víkendu 27. – 29. 9., díky společnosti Sacred Chants získal unikátní součást programu: koncert Danit Treubig, zpěvačky medicínských písní, jež jsou inspirovány přírodou a vděčností k Matce Zemi.

Koncert ve vyhřívaném stanu pod hvězdnatým nebem proběhl v příjemné komorní atmosféře, kdy se diváci družili, zpívali, tančili, meditovali na dekách vyskládaných na zemi, a zazněly na něm všechny písně, jež fanoušci Danit mohli chtít slyšet, včetně Guacamayo, Naturaleza, Cuatro Vientos či Colibri Dorado.

Danit koncertovala se svými kolegy, jimiž byli Nick Barbachano (zpěv, perkuse, kytara), Danitin producent a přítel, a Misha Mullov-Abbado (kontrabas). Koncert gradoval od pomalejších, hloubavějších skladeb až do dynamických rytmů. Závěrečná cover verze písně En el Cielo (Pacha Mama) od Nessi Gomes zvedla k tanci snad všechny přítomné.

V písních mladičké zpěvačky, která odešla z rodného Švýcarska, aby procestovala Severní a Jižní Ameriku a poznala odkaz tamních kmenových kultur, a jež debutovala svým prvním vydaným albem v roce 2015, vyniká její klidný, jemný hlas a akustická kytara.

Vynikající sluch a profesionalita vedly Danit k tomu, že několikrát v průběhu pražského koncertu zodpovědně v pro struny náročných podmínkách (teplo ve stanu, vítr zvenčí profukující průduchy dovnitř) přelaďovala. Na své diváky se naladila přirozeně a citlivě tak, že je provedla více jak hodinovým koncertem jako fascinující procházkou po čarovném lese zakončenou oslavnými tanci u ohně.

Danit umožňuje na svých koncertech divákům ponořit se do odkazu tradičních domorodých léčivých kultur Severní a Jižní Ameriky. Její život i hudba reflektují výjimečná setkání s lidmi těchto kultur i jejich učením, které si váží Matky Země (Pacha Mama), ptáků jako poslů našich předků a veškeré přírody, jež nám dává život. V jejích skladbách se zrcadlí vděčnost a pokora i zvuky tradiční ceremoniální hudby kmenových kultur, jimiž prolíná své písně, aby skrze ně šířila poslání léčivých obřadů.

Festival, který je již druhým rokem propojen s novou platformou soběstačného a udržitelného životního stylu SOBĚSTA(TE)ČNOST, byl i letos věnován tématům udržitelného a soběstačného životního stylu a cestám k většímu uvědomění si toho, co jako lidé způsobujeme planetě Zemi.

Na festivalu se konaly přednášky a workshopy z oblasti permakultury, přírodního stavitelství, zdravého stravování, zero waste, alternativních zdrojů energií, lokální ekonomiky, komunit či osobního rozvoje. Do programu byly začleněny též lekce jógy a acro jógy. Hlavní přednáškový program byl doplněn vegetariánským i veganským občerstvením, nechyběly samozřejmě BIO a lokální produkty.

Výtěžek z festivalu byl letos věnován na podporu projektu BOSQUE MEDICINAL, který má za cíl ochranu člověkem nedotčené části ekvádorského amazonského pralesa.

Společnost Sacred Chants je unikátním tělesem na poli hudebního průmyslu, jež se soustředí na hudebníky s přesahem k duchovním zpěvům, které do ČR přiváží z celého světa. Spolupracují s legendami, jakými jsou Deva Premal, bratři Oldfieldovi, Snatam Kaur ad. Nejbližší další koncerty i jiné akce pořádané Sacred Chants najdete zde: http://www.sacredchants.cz/

Autor článku: Martina Doležalová

Fotografie: Petr Štolcpart

Podělte se s přáteli: