Mýcení v Divadle Na zábradlí

Slavnostní setkání několika přátel u večeře se stane hlubokou, ironickou a jízlivě zábavnou sondou do života lepší společnosti. Sarkastický, ironický a přesný Thomas Bernhard se vrací na scénu Divadla Na zábradlí. Po legendárních inscenacích (Ritter, Dene, Voss, Divadelník a Náměstí Hrdinů) uvede Divadlo Na zábradlí dramatizaci románu tohoto rakouského, provokativního a nepohodlného autora. Tentokrát v režii Jana Mikuláška.

Mýcení je pozdním románem Thomase Bernharda, často se říká, že tím nejvytříbenějším. Na „uměleckou večeři“ v jednom měšťanském bytě manželů Auersbergerových, se scházejí hosté. Kromě hostitelů – hudebního skladatele a jeho manželky, vyhaslé operní divy – se zde setkáváme s mnoha dalšími „hybateli“ umělecké scény. Kdysi byli všichni přátelé, ale to už je desítky let pryč – dnes už se spíše nevraživě sledují, častují se nadávkami, rochní se ve snobství a falešném vzpomínání. Zlatým hřebem „umělecké večeře“ je ovšem příchod herce Národního divadla. Je slavný, prý jeden z největších žijících herců, který se všemi bez vyzvání podělí o svá životní moudra, zkušenosti z herecké branže a přidá i špetku pseudofilozofických úvah o přírodě a našich životních posláních.

To vše v Bernhardově rozčileném stylu, s jeho bystrozrakým humorem, ve vybroušeném jazyku a v překladu Marka Nekuly, s Bernhardovým pozorovacím talentem a schopností zformulovat naši faleš, předstírání a malosti. Na velkolepé scéně Marka Cpina se představí vynikající herci Divadla Na zábradlí – Honza Hájek, Petr Jeništa, Jakub Žáček, Magdaléna Sidonová, Jana Plodková, Dita Kaplanová, Johana Matoušková a Václav Vašák.

Román Mýcení ve své době vyvolal jeden z největších skandálů v dějinách moderní rakouské literatury – ihned po vydání v roce 1984 následovala žaloba pro nactiutrhání; kniha byla ve své době v Rakousku dokonce policejně zakázaná.

„Dokud mluvím, jsem. Třebaže jsme už věděli, co se v jeho textech říká – ve své hudebnosti, rytmickém členění, nekonečné sinusoidní křivce, byly nedostižné – člověk musel sám zbaven dechu číst stále dál.“ Elfriede Jelineková na rozloučenou s Thomasem Bernhardem.

Thomas Bernhard (1931 – 1989), jeden z největších rakouských, ale i evropských spisovatelů 2. poloviny 20. století byl prozaikem a dramatikem, kterého charakterizuje „smích nad směšností smíchu a smích nad zoufalstvím“. Komičnost v jeho díle je založena na napětí mezi vysokými nároky a ztroskotáváním. Přesto jeho hlas neproklíná, ale ohlašuje naději. Je autorem mnoha prozaických a dramatických textů, které se hojně uvádějí nejen na českých jevištích (Minneti. Portrét umělce jako starého muže, Divadelník, Náměstí Hrdinů, U cíle a další).

V roce 1957 se Bernhard spřátelil s významným rakouským avantgardním skladatelem Gerhardem Lampersbergem. Po ukončení studii pobýval převážně na jeho venkovském sídle společně s

výkvětem rakouské avantgardy. Dny tráví umělecká společnost pohromadě, chodí na výlety, v noci se odehrávají večírky, skládají se básně, provozuje se hudba – Bernhard je ostatně středem společnosti pro svůj pohotový, kousavý humor. Právě v Mýcení pak vzpomíná, jak tyto „směšné lidi kdysi miloval“ – není to však pouze osobní, ale i umělecké zklamání z umělců, kteří zradili vlastní ideály, „tyto ideály se zvrátily do odpudivého umění, jež se podbízí státu“.

Ve stylisticky snad nejvybroušenější próze Mýcení naposled shrnul nejpodstatnější rysy svého celoživotního tématu – sousedství smrti a umění. Soustředí se na problém pravosti a nepravosti umělecké existence a nemilosrdně odhaluje estetizaci vyprázdněných životních forem jako únik před pravdou a zodpovědností.

MÝCENÍ v rámci doprovodných programů

Pro své diváky připravuje Divadlo Na zábradlí nově od letošního ledna cyklus doprovodných programů, který se skládá z dramaturgických úvodů, scénografických seminářů nebo besed s tvůrci a autory. Hned pro návštěvníky první reprízy 21. března bude připraven scénografický seminář s výtvarníkem Markem Cpinem.

DNz Festivalovým pointem Febiofestu 2018

Divadlo Na zábradlí se v březnu stane jedním z Festivalových pointů 25. ročníků mezinárodního filmového festivalu Febiofest. V rámci festivalového off-programu se také uskuteční 19. března od 19 hodin představení Korespondence V+W, na které mohou všichni držitelé akreditací získat 20% slevu.

Premiéra 16. a 17. března 2018 v 19 hodin Divadle Na zábradlí.

Reprízy 21., 22. března, 13., 14., a 19. dubna vždy v 19 hodin v Divadle Na zábradlí

Více informací najdete na: http://www.nazabradli.cz/cz/

Podělte se s přáteli: