Vinotéka Svatá Klára otevře svůj archiv

Vinotéka sv. Klára v Botanické zahradě hl. m. Prahy otevře poslední únorovou sobotu svůj archiv vinice v rámci celosvětové akce „Večer, kdy otevřete tu láhev“ (Open that bottle night). V prodeji bude limitované množství láhví úspěšných vín z předchozích ročníků, která již v běžné nabídce nejsou. Otevírací doba vinotéky bude v tento den prodloužena do 23.00 hodin. V sobotu 3. března pak vinice naváže na tradici „Dne svařeného vína“ a nabídne návštěvníkům tuto horkou specialitu.

Vína z památkově chráněné vinice sv. Kláry získávají stále větší oblibu jak u návštěvníků trojské botanické zahrady, tak u odborné veřejnosti. Svědčí o tom mnohá ocenění ze soutěží nejen v České republice, ale i v zahraničí. Například v Národní soutěži vín – vinařská oblast Čechy zvítězila v roce 2017 vína z Botanické zahrady hl. m. Prahy v kategorii růžových a slámových vín. „V loňském roce dosáhla Vinotéka sv. Klára rekordních tržeb, nejvyšších od svého otevření. Rostoucího zájmu návštěvníků si velmi vážíme, a proto jsme pro ně na letošní rok připravili řadu novinek v podobě speciálních degustací i zcela nových akcí,“ říká Bohumil Černý, pověřený řízením Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Poslední únorová sobota (letos 24. 2.) je dnem, kdy se na celém světě otevírají speciální láhve vína, které doposud ležely v archivu uchovávané pro zvláštní příležitosti. Každý má jistě někde doma „onu“ speciální láhev, kterou si šetří, ať už kvůli tomu, že byla drahá, jde o starý ročník, nebo se k ní vážou pěkné vzpomínky. Roky ji plánuje ochutnat, ale nakonec ji nikdy neotevře. Právě proto se od roku 1999 vždy poslední únorovou sobotu slaví „Večer, kdy otevřete tu láhev“ (Open that bottle night), celosvětový svátek přátel, rodiny a vzpomínek. Letos poprvé bude pro zájemce uspořádán i na vinici sv. Kláry.

„V tento speciální den do nabídky zařadíme omezené množství vybraných láhví z našeho archivu, které už běžně nenabízíme. Od jednotlivých druhů bude v prodeji vždy pouze 6 až 12 láhví a k dispozici budou do vyprodání zásob.“ říká Eliška Muchnová, vedoucí Vinotéky sv. Klára.

K návštěvě bude 24. února vybízet prodloužená otevírací doba až do 23.00, zakoupit bude možné jak vína rozlévaná, tak i jednotlivé láhve. Od 19.00 hodin bude probíhat řízená degustace vín z archivu vinice sv. Kláry. Místa je nutné si rezervovat předem na e-mailu: eliska.muchnova@botanicka.cz. Cena činí 420 Kč za osobu.

3. březen patří „Dni svařeného vína“. Rozšířená nabídka vinotéky sv. Klára v tento den nabídne svařené víno tří příchutí: klasické kořeněné svařené víno a zázvorový či višňový speciál.

I v dalších měsících se milovníci vína mohou těšit na zajímavé akce a novinky. Proč neokusit například speciální vertikální degustaci několika ročníků úspěšných vín odrůdy Rulandské modré či snoubení vín a delikates (nejen) pro rodiče na začátku nového školního roku. Na První máj si zamilovaní mohou připít lehkým růžovým vínem a políbit se pod jedním z rozkvetlých stromů v botanické zahradě. 12. srpna, tedy v den, kdy Klára slaví svátek, ožije stejnojmenná vinice velkým piknikem. Chybět nebudou ani tradiční vinařské akce: Vinobraní sv. Kláry a Svatomartinský přípitek.

Vícen informací najdete na www.botanicka.cz.

Podělte se s přáteli: