Pouť po posvátných tantrických chrámech Indie a Nepálu v galerii Cesty ke světlu

Ve středu 21. 2. 2018 od 19:00 proběhne v galerii Cesty ke světlu unikátní přednáška na téma šivaitské tantrické tradice, která vidí sebe samu jako cestu jednoty s božským bytím.

Tantrický mnich Matsyendranáth bude barvitě vyprávět o své pouti po tantrických chrámech v Indii a Nepálu a díky němu snad mnozí pochopí, že „tantra“ není pouhým rovnítkem pro tantrické sexuální praktiky, na což je dnes snižována, ale širokým duchovním a filosofickým směrem esoterního proudu uvnitř hinduismu.

Martin „Matsyendranáth“ Melounovský se narodil roku 1980 v Havlíčkově Brodě. Svou duchovní cestu začal roku 1998, praxí Rádža Jógy. Poté odcestoval na 3 měsíce do Mongolska hledajíce „svého duchovního mistra“.

Od roku 2000 do roku 2006 se věnoval teoretickému a praktickému studiu Dzogčhenu a tantry s předními mistry školy Nigmapa.

Od roku 2006 svou praxi Dzogčhenu ukotvil v tradici Yungdrung Bon. Bon je původní a nejstarší náboženská tradice Tibetu. Bon v sobě obsahuje ryzí nauky Dzogčhenu, tantry, šamanismu, věštění, astrologie a lékařství.

Roku 2009 vstoupil do bonistického kláštera Triten Norbutse v Nepálu. Na novice jej vysvětil Yongdzin Tenzin Namdak a opat (Khenpo) Tenpa Yungdrung. V klášteře pak pilně prohluboval své poznání, a to převážně pod vedením opata meditační školy (Gomdra Khenpo) Tsultrim Tenzina. V roce 2011 z mnišského stavu vystoupil, obohacený, dle vlastních slov: „o rozličné zkušenosti, především ty k nezaplacení.“

Roku 2010 v klášterní narazil na Vijnana Bhairava Tantru. Tato tantra mu posloužila jako brána do Kašmírského a agamického šivaismu. Jak Matsyendranáth říká: „Z monogamního náboženského vztahu jsem tak vstoupil do vztahu polygamního, to znamená, že jsem nakonec držitelem dvou tradic.“ Od roku 2011 praktikuje šivaitskou tantru, což on sám považuje za konec své cesty.

Šivaistická zasvěcení a nauky získal od těchto Guruů: Vagish Šhastri, Mark G. Dyczkowski, Kedar Upreti, Šrí Rájpurohit, Dilip Náth, Džulu Náth, Šrí Amritananda Náth a Raméš Čandra Šharma.

V průběhu večera v galerii Cesty ke světlu diváci zhlédnou též ukázku chrámového tance Bharatanatyam, který předvede Gabriela Juhásová. Tento tanec je považován za nejstarší formu indického klasického tance. Snoubí se v něm tři základní ingredience tance, kterými jsou výraz, melodie a rytmus. Umělkyně Gabriela Juhásová se věnuje studiu a praxi Bharatanatyam od roku 2006.

Ukázku chrámového tance najdete zde: https://www.youtube.com/watch?v=JWhA3ldZcyY

Podělte se s přáteli: