Večer s poezií Jana Skácela, Jiřím Žákem a bubínkem bohů v nádherném prostředí galerie Cesty ke světlu

V úterý 30. 1. 2018 proběhne od 18:30 v pražské galerii Cesty ke světlu unikátní večer s názvem Žebřík do nebe, kde zazní kromě poezie a prózy vynikajícího českého spisovatele také vyprávění o jeho životě a fragmenty z recenzí týkající se jeho tvorby. Večerem budou provázet a texty recitovat Jiří Žák, Radka Tesárková a Jitka Morávková. Na mystický bubínek Hang Drum zahraje Jiří Šámal.

Významný český literát pocházející z Moravy, Jan Skácel, jehož jednoduché, leč pronikavé a hluboké texty byly inspirovány moravským folklórem i tradiční čínskou poetikou, vytvořil desítky prozaických i básnických knih a knih pro děti. Nadčasová témata jeho textů věnující se sepětí člověka s přírodou a sám se sebou, oproštění od moderního světa a chaosu, často s nádechem transcendentálního tajemství, oslovují čtenáře napříč generacemi. „Básník ticha a pokory“, jak bývá Skácel výstižně nazýván, vytvořil mj. sbírky Dávné proso či Kdo pije potmě víno, které patří k nejkrásnějším dílům české literatury a básně z nich bývají často citovány; jmenujme kupříkladu báseň „Píseň o nejbližší vině“ jež významně zazněla v Hřebejkově filmu Kawasakiho růže (2009).

Herec, spisovatel, scenárista, publicista a překladatel z francouzštiny, v současné době člen Divadla na Vinohradech, Jiří Žák, se ujme přednesu textů spolu s herečkou Radkou Tesárkovou, která pronikla do diváckého povědomí skrze filmy Babička aneb jak to bylo doopravdy (2010), Ať žijí rytíři (2009) či Zdivočelá země (1997), a další hereckou kolegyní, Jitkou Morávkovou, která je známá například z dabingu ve filmech Sběratel polibků (1998) a Popínavé květy (1995).

O krásném prostoru galerie Cesty ke světlu jsme vás nedávno informovali na našem webu. Připomeňme, že galerie založená českým malířem, grafikem a psychologem Zdeňkem Hajným, je situována v docházkové vzdálenostnosti od metra Chodov, ve vilové čtvrti staré zástavby.  Stačí přejít most a ocitnete se ve světě míru a klidu, na cestě ke světlu, cestě k sobě.

Více informací o galerii a programu najdete zde:

http://www.zdenekhajny.com/cz/fs2629-o-nas.html

V průběhu večera zazní též melodie z mystického „bubínku bohů“, Hang Drum, na který zahraje Jiří Šámal. Ukázku jeho hry můžete zhlédnout zde:

Hang Drum je melodický perkusní hudební nástroj pocházející ze Švýcarska. Patří mezi samozvučné nástroje a je tedy spíše než skutečným bubnům (tj. membránovým nástrojům) příbuzný činelům nebo steelpan. Skládá se ze dvou miskovitých kovových částí vytvrzených plynovou nitridizací. Hang Drum vznikl jako výsledek mnohaletého výzkumu sbírky rozličných nástrojů z celého svět. Poprvé se objevil na hudebním festivalu ve Frankfurtu v roce 2001. Vzhled Hangu je přisuzován švýcarským výrobcům hudebních nástrojů Felixu Rohnerovi a Sabině Schärerové (PANArt Hangbau AG).

Lístky na výjimečný pořad je možné zakoupit na místě před konáním akce.

Podělte se s přáteli: