Americké pokojovky se představují ve skleníku Fata Morgana

Trojská botanická zahrada v průběhu celého roku přibližovala návštěvníkům flóru amerického kontinentu. Letošní poslední výstava prozradí, které rostliny připutovaly do našich bytů a kanceláří z tropických lesů Jižní a Střední Ameriky.

Není jich málo, tropy Ameriky jsou druhově nejbohatší oblastí světa. Výstava Americké pokojovky ve skleníku Fata Morgana začíná 4. listopadu a potrvá až do 7. ledna 2018, přístupná je denně kromě pondělí od 9 do 16 hodin.

Téměř v každé domácnosti se svými obyvateli žije nějaká tropická rostlina. Byt bez květin totiž lidé vnímají spíše jako prodejnu nábytku než jako svůj domov. Mnozí ale ani nepřemýšlejí o tom, kde se vzaly rostliny v regálech květinářství. „Návštěvníkům jsme chtěli tentokrát přiblížit rostliny, které možná doma sami pěstují, ale mnohdy ani netuší, odkud přišly a jak žijí ve své domovině. Ve skleníku Fata Morgana se tak odhalí tajemství oblíbených pokojových rostlin, bez kterých si většina z nás neumí svůj domov představit,“ říká Bohumil Černý, pověřený řízením Botanické zahrady hl. m. Prahy. Návštěvníci výstavy se díky informačním panelům dozvědí zajímavostí o způsobu života, využití a pěstování těchto rostlin. „Jednou ze skupin rostlin, kterou na výstavě prezentujeme, jsou oblíbené marantovité rostliny, které jsou okrasné zejména zbarvením svých listů. Ty jsou schopny se natáčet ke zdroji světla a maximálně tak využít sluneční svit v podrostu tropických pralesů,“ uvádí Romana Rybková, kurátorka výstavy. Chybět nebudou ani zástupci dalších skupin jako jsou begonie, bromélie, palmy, kaktusy či masožravé rostliny. Každý si tak najde právě tu svou oblíbenou pokojovku.

Svatomartinské již za týden!

Výstava oblíbených pokojovek ale není tím jediným programem, na který se mohou návštěvníci Botanické zahrady hl. m. Prahy v listopadu těšit. Milovníci vína by si rozhodně neměli nechat ujít Svatomartinský přípitek na vinici sv. Kláry.

Stalo se již tradicí, že se 11. listopadu v 11 hodin poprvé otevírají a ochutnávají mladá vína z letošní sklizně. V letošním roce podpoří příjemnou atmosféru na vinici sv. Kláry hudební doprovod. Na své si přijde každý: od jedenácti bude hrát cimbálová kapela, kterou v půl třetí vystřídá jazz v podání Barbora Swinx Boys.

Chybět nebude ani svatomartinské pohoštění v podobě husího kaldounu, tradičních lokšů nebo koláčů, které skvěle doplní mladá vína od českých a moravských vinařů. V nabídce budou samozřejmě také vína z místní vinice a letošní novinka – matolinové pálenky. Vinotéka sv. Klára nabídne posezení u krbu i výhled na Prahu z přilehlých teras.

A s jakými jídly se mladá vína nejlépe párují?

„Obecně si svěžest a říznost mladých vín skvěle rozumí s tučnějšími pokrmy. Tradice velí pečenou husu, což je dobrá volba, ale určitě není ta jediná správná. I mezi mladými víny jsou totiž značné rozdíly. K některému si raději dáte sladké svatomartinské rohlíčky a k dalšímu misku škvarků,“ doporučuje Eliška Muchnová, vedoucí vinotéky sv. Klára. Kombinujte, zkoušejte, ochutnávejte – párování vína a pokrmů je hra a ne závažné životní rozhodnutí. Oslavte svátek mladých vín v Troji!

Kalendář dalších akcí v trojské botanické zahradě:

Adventní tvoření: 25. 11. 10–17 h, Areál západ – zázemí administrativní budovy

Adventní rozjímání: 16. 12. 13–16 h, Kaple sv. Kláry

Venkovní expozice jsou od prvního listopadu do konce února roku 2018 přístupné zdarma.

Podrobnější přiblížení veškerých akcí a novinek najdete na: www.botanicka.cz.

 

Podělte se s přáteli: