Svatomartinský přípitek na vinici sv. Kláry v Botanické zahradě hl. m. Prahy

11. listopadu v 11 hodin se poprvé otevřou lahve nesoucí na své etiketě ročník 2017 při tradičním svatomartinském přípitku na vinici sv. Kláry v Botanické zahradě hl. m. Prahy. Návštěvníci ochutnají jak vína svatomartinská, tak mladá vína od českých i moravských vinařů. Tentokrát nebude chybět ani hudební doprovod.

„Svatomartinský přípitek patří mezi oblíbené akce na vinici sv. Kláry, letos jej pořádáme už podvanácté. Jelikož tentokrát vychází tento den na víkend, rozhodli jsme se návštěvníkům tuto akci zpříjemnit příjemnou hudbou,“ říká Bohumil Černý, pověřený řízením Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Historický viniční domek v srdci vinohradu ukrývá útulnou vinotéku sv. Klára. V nabídce jsou tu zastoupena zejména místní vína a od letošního roku také tři odrůdové matolinové pálenky. Ty návštěvníky potěší zejména v sychravém listopadovém dni. Mladé ani Svatomartinské víno se ale na vinici sv. Kláry vzhledem k její malé rozloze nevyrábí. „Pro návštěvníky i tentokrát připravujeme výběr nejen Svatomartinských vín, ale i tzv. mladých vín z nabídky českých a moravských vinařství. Tato vína budou k dispozici pouze do vyprodání zásob,“ vysvětluje Veronika Adámková z vinotéky sv. Klára.

V teplejším počasí je ideální vína vychutnat pod širým nebem na jedné z teras viničního domku. Zdejší jedinečný výhled na panorama Prahy a kapli sv. Kláry udělá z návštěvy nezapomenutelný zážitek. Pokud by ale svatý Martin přece jen přijel v mrazivém hávu a na bílém koni, zveme Vás k posezení u hořícího krbu v interiéru vinotéky.

Vinice sv. Kláry se pro návštěvníky uzavře v 17 hodin. První svatomartinské víno ročníku 2017 zájemci ochutnají tradičně přesně v 11 hodin.

Kalendář akcí v trojské botanické zahradě od listopadu do prosince 2017

Americké pokojovky

4. 11. 2017 – 7. 1. 2018, 9–16 h, Fata Morgana

Téměř v každé domácnosti s jejími obyvateli žije nějaká tropická rostlina. Botanická zahrada v letošním roce představuje flóru amerického kontinentu a poslední výstava návštěvníkům prozradí, které rostliny připutovaly do našich bytů a kanceláří z tropických lesů Jižní a Střední Ameriky. A není jich málo, tropy Ameriky jsou totiž druhově nejbohatší oblastí světa.

Svatomartinský přípitek

11. 11. od 11 h, Vinice sv. Kláry

Přijďte i letos ochutnat mladá vína českých vinařů a poodhalit tak tajemství kvality nového ročníku. Již tradičně botanická zahrada zve 11. 11. v 11 hodin ke slavnostnímu otevírání Svatomartinského vína na Vinici sv. Kláry.

Adventní tvoření

25. 11. 10–17 h, Areál západ – zázemí administrativní budovy

Přijďte si vyrobit vánoční dekorace nebo malý dárek pro vaše blízké.

Adventní rozjímání

16. 12. 13–16 h, Kaple sv. Kláry

Zpříjemněte si čekání na vánoční svátky biblickým čtením a hraním nebo pěveckým vystoupením v útulné kapli sv. Kláry nad stejnojmennou vinicí. Po rozjímání se můžete zahřát ve viničním domku, který nabízí různé druhy vín z Vinice sv. Kláry.

Více info na: http://www.botanicka.cz/hlavni-stranka.html?page_id=95

Podělte se s přáteli: