V Divadle Viola začne nový cyklus hudebně-literárních večerů s názvem „Slovo a hudba“

Cyklus vznikl ve spolupráci FOK s Divadlem Viola a Literárními novinami, tedy se zde na jednom jevišti představí hudebníci i herci. Prvním večerem, který se uskuteční 12. října 2017, provede Taťjana Medvecká a hrou na hoboj a anglický roh ji doprovodí manželé Séquardtovi. Tento večer bude věnován knize Život s taktovkou Míly Smetáčkové.

Míla Smetáčková, manželka dlouholetého šéfdirigenta orchestru FOK Václava Smetáčka, v knize zachytila uchvacující životní příběh dirigenta. Vycházela z jeho deníkových záznamů, které doplnila o vlastní vzpomínky. Spolupráce Václava Smetáčka s orchestrem FOK trvala téměř půlstoletí. Dr. Bohuslav Vítek v knize o historii orchestru napsal, že Smetáčkovo působení v FOK „nemá v českém hudebním životě obdobu. Po krušných a nejistých začátcích se během této doby jeho těleso stalo pevnou součástí pražské kultury, našlo cestu na světová pódia a vstoupilo do všeobecného povědomí.“

V rámci cyklu Slovo a hudba se v Divadle Viola v listopadu představí Duo Teres a Jaromír Meduna s cestopisy Karla Čapka, dále v únoru 2018 přečte Josef Somr dopisy Leoše Janáčka za klavírního doprovodu Terezie Fialové. S Barborou Munzarovou, barytonistou Lubošem Skalou a klavíristou Stanislavem Gallinem se v květnu můžeme těšit na milostný dopis Evžena Oněgina, zhudebněný Petrem Iljičem Čajkovským.

 

Více o knize Život s taktovkou: http://www.smetacek.cz/cs/zivot/

Událost na Facebooku: http://bit.ly/2y8EcuJ

 

Podělte se s přáteli: