Ve skleníku Fata Morgana v pražské botanické zahradě se vylíhl vzácný motýl z Madagaskaru

V minulém týdnu se ve skleníku Fata Morgana vylíhl motýlí krasavec, kterého v Čechách jen tak neuvidíte. Druh Argema mittrei patří mezi největší motýly světa a pro svůj vzhled se mu přezdívá „kometový motýl“. Pochází z tropických lesů Madagaskaru a v Evropě se vystavuje jen zřídka. Ve skleníku Fata Morgana se vylíhl teprve podruhé, tentokrát po třinácti letech.

Zahrada vystavuje ještě dalších 12 kokonů tohoto druhu, lze tedy předpokládat, že tropický skleník v blízké době ozdobí další krásné „madagaskarské komety“.

Druh Argema mittrei patří mezi martináče a přirozeně se vyskytuje pouze v deštných lesích Madagaskaru. Ohrožen je úbytkem svého přirozeného prostředí. Do trojské botanické zahrady byly kokony tohoto druhu dovezeny z madagaskarské motýlí farmy.

„Rozpětí křídel těchto nočních motýlů dosahuje úctyhodných 18 cm. Patří díky tomu mezi jedny z největších na světě. Prvenství si drží v délce ostruh, což jsou protažené konce spodních křídel. Samci tohoto druhu mají na křídlech ostruhy dlouhé až 20 cm,“ uvádí Eva Smržová kurátorka sukulentních rostlin a výstavy motýlů v Botanické zahradě hl. m. Prahy a dodává: „V roce 2004 se v tehdy nově otevřeném skleníku Fata Morgana vylíhla samice. Letos mohou návštěvníci vidět samce tohoto druhu.“ Druh Argema mittrei je v Evropě vzácností, protože se sem živé kokony tohoto druhu dovážejí jen velmi zřídka. Botanická zahrada hl. m. Prahy vystavuje ještě dalších 12 živých kokonů a lze proto v blízké době čekat líhnutí dalších „kometových motýlů“.

Tradiční výstava tropických motýlů se v Botanické zahradě hl. m. Prahy konala od 4. dubna do 28. května. Letos křehcí krasavci zkrášlili skleník Fata Morgana již popatnácté. Návštěvníkům, kterých během konání výstavy dorazilo bezmála 56 tisíc, se představilo více než 50 druhů exotických motýlů, kteří se postupně líhli z 6000 kukel dovezených z motýlí farmy ve Velké Británii.

Více informací o veškerých akcích a novinkách najdete na www.botanicka.cz.

Skleník Fata Morgana mohou návštěvníci navštívit denně kromě pondělí od 9 do 18 hodin.

Podělte se s přáteli: