Rozsáhlá výstava legendy humanistického dokumentu Sebastião Salgada na Pražském hradě

Ode dneška můžete v reprezentativních prostorách Královského letohrádku na Pražském hradě navštívit unikátní výstavu aktuálně pravděpodobně nejslavnějšího světového fotografa, držitele více jak padesáti mezinárodních ocenění, Sebastião Salgada.

Na projektu Genesis pracoval Sebastião Salgado 7 let (2004-2011). Tvoří jej téměř 240 velkolepých černobílých fotografií divoké přírody, moře a domorodého obyvatelstva žijícího v zapomenutých koutech naší planety.

Salgadovi se podařilo zachytit majestátní obrazy arktických a pouštních pustin, tropických pralesů kypících životem, mořských i suchozemských divokých zvířat. Výstava je rozdělena do pěti okruhů podle geografických oblastí, kde vznikaly. V přízemí letohrádku mohou návštěvníci prozkoumat: Jih planety, Chráněná území a cyklus Afrika (zahrnující též snímky z Madagaskaru).

V prvním patře pak dva navazují další dvě části: Severní území a Amazonie a Pantanal. Část Severní území zahrnuje mimo jiné proslulé snímky amerických národních parků (jmenovitě Bryce Canyon a Grand Canyon) či dechberoucí fotografie sobích stád a Něnců v čumech, kde se krása lidských tváří mísí s nádherou jejich oděvů, vyráběných speciálně ze sobí kůže a kožešin z modré lišky.

Amazonie a Pantanal pak nabízí unikátní pohledy na místní domorodé kmeny, jejich život a kulturu. Nahota, zejména ženská, je zachycována s citem a dokonalým smyslem pro detail.

Výstava Genesis tvoří bezpochyby nejucelenější soubor svého druhu, jaký kdy měla veřejnost možnost zhlédnout, a procestovala ty nejprestižnější galerie v New Yorku, Berlíně, Londýně, Paříži, Moskvě, Barceloně, Stockholmu, Torontu či Miláně a mnoha dalších světových metropolích.

„Genesis je hledání světa takového, jaký byl, vyvíjel se a existoval po tisíciletí, než se moderní život zrychlil a začal se distancovat od samotné podstaty našeho bytí. Je to cesta za krajinou, mořem, zvířaty a národy, kterým se doposud podařilo uniknout vlivu dnešní civilizace. A je to svědectví o tom, že na naší planetě stále můžeme objevit odlehlé a rozsáhlé oblasti, kde příroda vládne ve svém tichém a nedotčeném majestátu. Prostřednictvím fotografií chce Genesis ukázat a sdílet tuto krásu. Chápejme Genesis jako vizuální hold křehké planetě, kterou máme všichni povinnost chránit.“ říká kurátorka výstavy Lélia Wanick Salgado.

Smyslem výstavy a stěžejním záměrem autora bylo zachytit možnosti soužití člověka a přírody a připomenout, kde jsou naše kořeny, kořeny lidstva. Jsou pevně ukotveny právě v přírodě, z níž jsme vzešli, a proto je naší povinností je chránit. Součástí výstavy je tak v prvním patře letohrádku též oddíl nazvaný Institut Terra: patnáct let obnovy atlantického lesa v Brazílii, která zachycuje iniciativu Institutu Terra, jejž byl v roce 1998 založen manželi Salgadovými za účelem vytvoření soukromé přírodní rezervace v oblasti městečka Minas Gerais, které nyní prezervuje více jak 300 stromů endemických typů typických pro Atlantický biom.

Sebastião Salgado (narozený v roce 1944 v Minas Gerais v Brazílii) je jedním z nejznámějších  světových fotografů. Je známo, že až do svých téměř třiceti let neměl v úmyslu stát se fotografem. Získal dva doktoráty a pracoval jako ekonom, než se vydal na svou pracovní cestu do Afriky, která ho oslovila svou bídou, utrpením i krásou.

Tak se v roce 1973 Salgado začal věnovat focení, které mu poskytlo možnost vyprávět velké příběhy, zachycovat krásu, svéráz a unikum planety a lidstva, podávat svědectví o místech, jež navštívil. Hned ve svých fotografických počátcích se díky svému neuvěřitelně odvážnému, nekompromisnímu a vizuálně, esteticky dokonalému zpracování svých snímků stal opravdovou osobností mezi fotografy. Je pro něj typická černobílá fotografie zachycená na klasický analogový kinofilm a posléze převedena do digitálního tisku. Fotografie tedy prakticky nejsou upravovány, což je v dnešní době téměř raritní.

Ve svých sbírkách a cyklech, z nichž nejznámějšími se staly Workers (Dělníci) a Migrants (Migranti), zdokumentoval Salgado život domorodců v Latinské Americe, Afričanů postižených hladomorem anebo celosvětovou migraci. Konzumem zhýčkaným vyspělým zemím ukázal, že v takových oblastech světa, jako je Rwanda, Brazílie, Nigérie či Bosna, lidský život naprosto ztrácí hodnotu. Jeho fotografie se staly inspirací pro světové organizace jakými jsou Lékaři bez hranic či Save the Children.

Pracoval pro agentury Sygma a Gamma a byl členem sdružení Magnum Photos. V roce 1994 založil vlastní agenturu Amazonas Images.

Salgado se věnuje převážně vlastním dlouhodobým sociálním projektům. Jeho zatím šest vydaných autorských publikací patří k vrcholům humanistického dokumentu.

Datum výstavy: 2. 6. – 17. 9. 2017

Místo konání: Královský letohrádek na Pražském hradě

Otevírací doba: 10.00 – 18.00

Kurátor: Lélia Wanick Salgado

Pořadatel výstavy: Správa Pražského hradu a Česká federace fotografického umění (ČFFU)

Podělte se s přáteli: