AnderSen aneb Fantazie mě přivede do blázince

Fantazie na motivy Andersenových pohádek a dětských nočních můr. Pohádkový svět, ve kterém si víla vezme život, opuštěné děvčátko umrzne na chodníku, cínový vojáček s jednou nohou se rozpustí. To je AnderSen, poslední premiéra letošní sezony v Divadle Na zábradlí.

Nová inscenace režiséra Jana Mikuláška pracuje s řadou textových zdrojů – těmi hlavními je svět pohádek H. Ch. Andersena, ale také jeho deníky, do nichž si více než půl století téměř denně zaznamenával své zážitky, touhy a sny. Andersenovy jímavé příběhy se smutnými konci se v inscenaci proplétají s autentickými vzpomínkami účinkujících herců. Svobodné parafráze díla dánského pohádkáře dávají modelovým příběhům konkrétní, reálné obrysy, přibližují je našim zkušenostem, našemu světu. Dětství jako kombinace Andersenových hororů, strachů ze tmy pod postelí i hádek rodičů.

„Zajímá nás dětský pohled na svět, dětská traumata i pocity štěstí. Sledujeme dětství, které se prolíná s dospělostí v každém z nás. Dojímá nás, když si vzpomeneme, jak bezmocní jsme jako děti byli. A jsme teď o tolik mocnější? Život a dílo H. Ch. Andersena je však pouze jednou z linek naší scénické úvahy nad dětstvím. Inscenace vznikala jako „work in progress“, na němž se podíleli všichni aktéři a umělecký tým. Věříme, že probudí zapomenuté a otevře nové světy. Jsme přece děti…“ dodává k nejnovější premiéře její dramaturg a ředitel Divadla Na zábradlí Petr Štědroň.

V úchvatné scéně a obrazivých kostýmech výtvarníka Marka Cpina se představí Dita Kaplanová, Anežka Kubátová, Jana Plodková, Magdaléna Sidonová, Jiří Černý, Miloslav König, Ivan Lupták a Petr Čtvrtníček.

Hans Christian Andersen podnikl za život desítky velkých cest do zahraničí, z toho se také osmkrát podíval do českých zemí. Nikdy zde ale dlouho nepobyl – v celkovém součtu asi pět týdnů. Andersen přes české území často projížděl na cestě do Rakous, trávil dlouhé hodiny ve vlaku nebo v dostavníku mezi Děčínem, Prahou a Znojmem. V roce 1831 se Hans Christian procházel krajinou Saského Švýcarska, lodí doplul do Hřenska a zavítal také na Pravčickou bránu. Nejdelší Andersenova návštěva v Čechách trvala osm dní – spisovateli tehdy bylo jednatřicet let. Zdržel se pět dní v zájezdním hostinci U Charouzů v Praze, nakreslil si do skicáře Karlův most, náměstí v Kolíně a zapsal pár postřehů z Teplic. Andersen si také do cestopisu poznamenal, že se „český jazyk liší od německého zcela a ve všem“, o Praze se však vyjadřoval jako o městě německém, které je „kořenně katolické, staroněmecké, se Slovany, Maďary a cikány“. Samozřejmě, že Andersen, jako každý Dán ještě dodnes, v Praze zamířil do Týnského chrámu. Tam byl totiž 4. listopadu 1601 pohřben Tycho de Brahe, dánský hvězdář, působící na dvoře Rudolfa II. – „Dán pláče v cizí zemi u hrobu Tychona Brahe a horší se na to kruté století…“, poznamenal si cestopisec.

Premiéra 2. a 3. června 2017 v Divadle Komedie

Reprízy 5.,7. a 16. června 2017

Více info na: http://www.nazabradli.cz/cz/

Podělte se s přáteli: