Trojskou Botanickou zahradu hl. m. Prahy zkrášlí japonská dokonalost

Již po dvanácté si můžete od 19. do 28. května (denně od 9 do 20 hodin) prohlédnout jedinečnou výstavu japonských bonsají pod širým nebem.

V Botanické zahradě hl. m. Prahy si na své přijdou nejen milovníci flory a fauny, ale také nadšenci barev a vůní i romantici se smyslem pro krásu a dokonalý detail.

Tropický skleník Fata Morgana situovaný na prosluněném jižním svahu trojské stráně nabízí na expoziční ploše 1750 metrů čtverečních celoročně výstavu rostlinstva tropického a částečně i subtropického klimatického pásma. V dubnu se k nádherným rostlinám, mezi kterými dominují nakvetlé orchideje, přidávají tradičně také tropičtí motýli, jejichž velikost dosahuje při plném rozpětí křídel až několika desítek centimetrů.

Ojedinělým zážitkem z výstavy motýlů, která v těchto dnech končí, aby ji vystřídala výstava bonsají ve venkovních expozicích, je skutečnost, že se návštěvníci mohou seznámit s tím, jak se motýl líhne z kukly, sledovat okřídlené krasavce, když nasávají nektar z ovoce rozmístěného na speciálních podstavcích, a nechat se překvapit tím, odkud který motýl přiletí a kde usedne – nejednou se totiž stane, že se uvelebí přímo na návštěvníkově tričku nebo kabelce.

Budova skleníku je důvtipně dělena do tří samostatných částí s rozdílnou teplotou a vlhkostí vzduchu. Úvodní část expozice je věnována suchomilné vegetaci aridních tropů a subtropů, v níž nechybí suchý australský buš a ukázka vzácné flóry z ostrova Madagaskar. Dále se návštěvníci mohou seznámit se suchomilnou vegetací jižního Mexika a několika oblastí Afriky.

Prostřední a současně největší část skleníku představuje nížinný deštný les humidních tropů. Se sukulentní částí je spojen podzemní štolou raženou ve skále, na jejímž konci se po obou stranách otevírá pohled do dvou velkých sladkovodních akvárií obydlených množstvím tropických ryb a jiných živočichů. Největší část tropického lesa je tvořena rostlinným společenstvem Jižní Ameriky a vybraných středoamerických lokalit, další části jsou vyhrazeny flóře Austrálie a Oceánie, Afriky a Madagaskaru, Vietnamu, Sundských ostrovů a Filipín. Návštěvník se může znovu potěšit pozorováním života v tropických jezerech, tentokrát shora nad jejich hladinou, nebo se může na chvíli pozastavit na vyhlídkové terase a poblíž příjemně osvětleného vodopádu vstřebávat atmosféru pralesa.

Poslední, chlazená část skleníku, přibližuje drsné prostředí vysokých hor. Zastoupeny jsou zde rostliny amerických And, horských oblastí pevninské i ostrovní Asie a subtropické jižní Afriky. Centrální část expozice je věnována vzácné vegetaci stolových hor Venezuely, formaci tzv. tepuí.

Krásná květena, všudypřítomní poletující motýli, vodopády, jezírka a tunel s prosklenými výhledy, ze kterých lze sledovat dění v jezírkách, rybky i podvodní rostliny jako v obrovitém akváriu, musí nutně nadchnout každého návštěvníka.

Botanická zahrada Praha nabízí také překrásnou venkovní expozici, která byla pro veřejnost slavnostně otevřena již v roce 1992 a od té doby se neustále mění a vyvíjí – například v roce 1997 byla otevřena Japonská zahrada, kde nechybí meditativní část a tradiční rostliny i stromy z Japonska, Koreje a Číny, mezi nimi bonsaje i sakury.
Každý rok v květnu jsou zde kromě bonsají českých pěstitelů vystavovány i rostliny zahraničních tvůrců; letos budou k vidění bonsaje od italského autora Luca Crespi. Ladné tvary a harmonie barev dokonale splynou s jarní, rozkvetlou Japonskou zahradou. Během dvou víkendů je pro návštěvníky připraven bohatý program a chybět nebude ani komentované večerní provázení.

O obou víkendech tu bude možné ochutnat japonské sushi, vyzkoušet si skládání origami, zhlédnout ukázky cvičení taiji a děti pobaví živá socha či veselý chůdař.

V sobotu 20. května si nenechte ujít ukázku tvorby květinové ikebany, japonskou frašku nazvanou Horský asketa zlodějem tomelů v podání Divadla kjógenu Brno, výrobu štětců z bambusu a psaní japonské kaligrafie. V neděli 21. května můžete zažít pravý čajový obřad a bubnovou show.

Druhý bonsajový víkend bude patřit přednáškám. Na sobotu 27. května je přichystáno povídání o tradičních řemeslech a soiré s poezií Ivo Hucla a hudbou Marcela Bárty (saxofon) a Jana Chalupy (bicí). V neděli 28. května výstavu zakončí ukázky tvarování bonsají a přednáška Svátky a slavnosti v císařském Kjótu.

Po oba víkendy bude k dispozici také čajovna U Cesty, kde si návštěvníci mohou dopřát šálek kvalitního, tradičně připraveného čaje.

Ani v letošním roce nebude chybět oblíbené večerní provázení výstavou, během něhož se návštěvníci dozvědí zajímavosti o tvorbě Japonských zahrad o původu umění tvarování dřevin a mnoho dalšího. Na tyto speciální prohlídky je nutná rezervace předem, a to na emailu: eva.novozamska@botanicka.cz.

Při procházce venkovními expozicemi jsou návštěvníkům k dispozici pítka a množství laviček a pohodlných sítí, kde si mohou během procházky odpočinout. V horní části zahrady je zpřístupněna netradiční vyhlídka s posezením na pohodlných lavicích. Pokud vám při procházce zahradou vyhládne, můžete si dát chutné občerstvení ve stánku, kolem něhož je umístěno množství stolků, z nichž některé kryjí slunečníky a jiné stromy, nebo v nově vzniklé kavárně umístěné hned vedle.

Venkovní expozice je také obohacena o tzv. Stezku osobností, zajímavý projekt, v němž slavné osobnosti zasazují v zahradě své stromy, jako to v roce 2009 učinil Václav Havel, který v Japonské zahradě zasadil třešeň pilovitou, nebo v roce 2013 operní diva Magdalena Kožená (čínská lípa) a špičkový chirurg působící v USA, Bohdan Pomahač (čínský habr). V současné době čítá Stezka osobností na sedmdesát vzácných dřevin a rostlin vysazených významnými osobnostmi českého i světového společenského života.

Od dubna roku 2004 je k areálu venkovní expozice přidružena také památkově chráněná Vinice sv. Kláry, která spolu s dalšími sedmi vinicemi, jež se nacházejí na území dnešní Prahy, připomíná zašlou slávu pražského vinařství. Sortiment révy nacházející se na této historické vinici je velice obsáhlý a skládá se z části produkční a části ukázkové.

Návštěvníci venkovní expozice mají možnost vína z Vinice sv. Kláry ochutnat v příjemném prostředí tradiční vinárny, která je umístěna přímo na vinici. V nabídce jsou zastoupeny například bílé moštové odrůdy Ryzlink rýnský, Müller-Thurgau či Rulandské šedé, z červených moštových odrůd je zde Modrý Portugal a Rulandské modré. V prostředí vinárny je též možné uspořádat soukromé akce.

Více informací o Botanické zahradě hl. m. Prahy naleznete na: http://www.botanicka.cz/hlavni-stranka.html?page_id=95

Podělte se s přáteli: