Únos na festivalu La Película

Festival španělsky mluveného filmu La Película se dnes večer přesouvá z Prahy do ostravského Minikina a hradeckého Bio Central. Redakce nenudtese.cz vám přináší recenzi filmu Únos.

Představte si nikdy nekončící drama! Námět je skvělý a lákavý, nicméně zpracování by mohlo být příhodnější.

Upoutávka k filmu zní poutavě: Renomovaná advokátka Patricia je vytržena ze svého úspěšného života, když se dozví o únosu svého syna. Ten se objeví o několik hodin později, zraněný a vyděšený. Přesto policii poskytne popis pachatele, kterého se podaří zadržet. Situace se zkomplikuje, když se matka rozhodne vzít spravedlnost do vlastních rukou…

„Zkomplikuje“ je velmi slabé vyjádření toho, co se začne dít. Chování Patricie jako matky je sice pochopitelné a všichni s ní soucítíme, jenže vznikne až nepředstavitelné množství nových zápletek, které ani nelze popsat, protože si je nikdo nezapamatuje, a co hůř, pro diváka nejsou uvěřitelné.

Autorkou krimi thrilleru je katalánská režisérka, scénáristka a herečka Mar Targarona, která má za sebou již poměrně dlouhou a bohatou tvorbu. Kromě filmu Únos režírovala nepříliš úspěšnou krimi komedii Muere, mi vida (1996), která se ani nedočkala českého překladu, a španělský televizní komediální seriál Abuela de verano (2005).

Režisérka se sice ve snímku Únos pokouší reflektovat otázku nejasné hranice mezi dobrem a zlem v současném světě a nahlížet na celou situaci z pohledu ženy-matky, jak slibuje oficiální popis filmu, nicméně údajně dramatické vyústění příběhu se vlastně nedostaví a divák se nemůže zbavit pocitu, že je fabule příliš zašmodrchaná a nepřesvědčivá. Záměr režisérky Mar Targarona nabídnout několik  možností „správného řešení“ se míjí účinkem.

Co se filmu s jistotou nedá vytknout jsou zvukové efekty. Pokud se někomu povedlo ztratit přehled v zápletce filmu, doprovodná hudba jej vtáhla zpátky do děje a thrillerové napětí by se místy dalo krájet. Také herecký výkon Blancy Portillo (Patricie) je profesionální a působí přirozeně a přesvědčivě.

Ačkoli námět filmu rozhodně dokáže upoutat a milovníci napětí mohli být spokojeni, do celkové umělecké kvality má tento krimi-film s nesmyslně komplikovanou a zdlouhavou zápletkou daleko.

Napsala: Vendula Ficelová

 

Podělte se s přáteli: