Top Dogs a August August, august – listopadové premiéry MDP se blíží

V Městských divadlech pražských se tento měsíc odehrají dvě premiéry. V Divadle Rokoko to bude již 5. listopadu moderní groteska Urse Wimera Top Dogs v režii Petra Svojtky. Hru Pavla Kohouta August August, august uvede 12. listopadu Divadlo ABC, režie se ujal Ondřej Zajíc.

„Autor Urs Widmer nás zavádí do bizarního prostředí outplacementové firmy, která se zaobírá hledáním nového místa pro top manažery. Ty se firma snaží dát dohromady po psychickém šoku z propuštění a vytrénovat tak, aby byli schopni fungovat v novém zaměstnání. Poznáme osm manažerů, kteří se se svou situací vyrovnávají různými způsoby,“ popisuje Top Dogs režisér Petr Svojtka. Hra se podle něj primárně věnuje fenoménu nezaměstnanosti. Urs Widmer však využil manažerské prostředí k tomu, aby se na věc mohl dívat s nadhledem a nadsázkou. „Je to hra o světě, který je postaven jenom na honbě za ziskem, a my máme nepříjemný pocit, že to je pro naši současnou společnost signifikantní,“ vysvětluje dramaturg Jiří Janků, čím je text oslovil.

V komedii Top Dogs, kterou v Divadle Rokoko uvidíte od 5. listopadu, si jednu z propuštěných manažerek zahraje Dana Batulková: „Zkoušení nás bavilo, měli jsme možnost vyzkoušet si různé outplacementové hry a vrátit se i trošku do dětství. Tvar inscenace je zvláštní, není tam jasná příběhová linka a jsem zvědavá, jak to diváci přijmou.“ V dalších rolích vystoupí Zdeněk Vencl, Jiří Hána, Henrieta Hornáčková, Radim Kalvoda, Lenka Zbranková, Michael Vykus, Lukáš Jurek a Zdeněk Dolanský.

Druhou premiérou sezony bude hra Pavla Kohouta August August, august o klaunovi s velkým snem drezírovat osm bílých lipicánů. Aby si ho splnil, musí překonávat řadu úkolů, které mu do cesty staví Ředitel Holzknecht. „August je klaun s čistou duší, která způsobuje zázraky, díky nimž zdolává všechny překážky,“ říká představitel hlavní role Zbigniew Kalina, herec s velikým komediálním talentem. Svého kolegu pochválil i Vasil Fridrich alias Inspektor manéže: „Zbyšek má neuvěřitelné jevištní kouzlo, doufám, že mu nikdo z hlediště neodolá.“

„V našem Augustovi je něco zázračného, mě osobně postava klauna nabíjí, ztělesňuje čistotu dětské duše, to krásné, o co bychom neměli v dospělosti přijít,“ dodává režisér Ondřej Zajíc a vysvětluje, že cirkus je metaforou světa a inscenace přes počáteční hravou rovinu začne postupně odkrývat další vrstvy, které nám svět ukazují i v ne úplně hezké podobě.

Premiéra v Divadle ABC se chystá na 12. listopadu a kromě Zbigniewa Kaliny a Vasila Fridricha se můžete těšit také na Jiřího Schwarze, Veroniku Svojtkovou, Danielu Choděrovou, Stanislavu Jachnickou, Milana Kačmarčíka, Jana Hofmana ad.

Podělte se s přáteli: