Pražské kino Aero ovládne na počátku listopadu Stanley Kubrick

Pražští diváci se poprvé v historii dočkají přehlídky filmů jednoho z nejvýraznějších režisérů druhé poloviny dvacátého století. Průřez tvorbou Stanleyho Kubricka bude v kině Aero možné zhlédnout od úterý 1. do pátku 4. listopadu. Všech devět legendárních filmů bude uvedeno z digitálně restaurovaných kopií s českými titulky.

„Jedním z největších taháků, které se nám pro přehlídku filmů Stanleyho Kubricka podařilo získat, je prodloužená verze legendárního hororu Osvícení s Jackem Nicholsonem v hlavní roli. O dvacet čtyři minut delší verzi před čtyřmi lety zrestauroval Britský filmový institut,“ říká Zuzana Kameníková, ředitelka kina Aero.

Spolu s Osvícením Aero uvede také jeden z raných Kubrickových snímků, dramatický film-noir Zabíjení, kontroverzní Lolitu podle románu Vladimíra Nabokova, satiru pohrávající si s tématem studené války Dr. Divnoláska, kultovní sci-fi 2001: Vesmírná odysea, násilný a v popkultuře neustále citovaný Mechanický pomeranč, historické drama Barry Lyndon, jehož natáčení probíhalo neuvěřitelných 300 dnů, reflexi války ve Vietnamu Olověná vesta nebo poslední Kubrickův snímek, eroticky laděné psychologické drama Eyes Wide Shut v hlavních rolích s tehdejším manželským párem Tomem Cruisem a Nicole Kidmanovou.

„Tvorba Stanleyho Kubricka je po celém světě právem adorována. Vzhledem ke stáří jeho snímků ale měli tuzemští diváci zatím jen málo možností vidět je na velkém plátně. Jsem rádi, že prostřednictvím naší přehlídky můžeme tento ,dluh‘ alespoň částečně splatit. Ke každému filmu jsme s grafickým designérem Martinem Poláčkem připravili i vlastní autorský plakát. Vzhledem k povaze samotných filmů, které mají v drtivé většině kultovní status, jej vnímáme jako připomínku toho, o jak výjimečnou přehlídku jde. Plakáty budou i samostatně v prodeji,“ dodává Kameníková.

Všechny filmy na přehlídce budou uvedeny z digitálně restaurovaných kopií. Snímek Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu pak v nejvyšším rozlišení 4K.

Vstupenky na přehlídku je možné zakoupit na pokladnách kin Aero, Světozor a Bio Oko a také na webových stránkách www.kinoaero.cz

Program přehlídky Stanleyho Kubricka v kině Aero

Web / FB

úterý, 1. listopadu 2016

18:00   Zabíjení

20:00   Barry Lyndon

středa, 2. listopadu 2016

18:00   Olověná vesta

20:30   2001: Vesmírná odysea

čtvrtek, 3. listopadu 2016

18:00   Lolita

20:45   Mechanický pomeranč

pátek, 4. listopadu 2016

18:00   Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se …

20:00   Osvícení

22:45   Eyes Wide Shut
Podělte se s přáteli: