Artová kina po celé Evropě v neděli oslaví svůj den

Pražský Světozor a Bio Oko se do akce zapojí předpremiérami oceňovaných evropských snímků.

Více než tisíc kin po celé Evropě se v neděli poprvé připojí ke Dni evropských artových kin (European Art Cinema Day). V pražských kinech Světozor a Bio Oko budou mít diváci v rámci této akce možnost zhlédnout v předpremiérách snímky Zkouška dospělosti (režie Cristian Mungiu) a Červená želva (režie Michaël Dudok de Wit).

„Jsem rád, že v rámci Dne evropských artových kin divákům v předpremiérách pustíme prakticky to nejlepší, co je letos v Evropě k vidění. Cristian Mungiu za snímek Zkouška dospělosti získal cenu za režii v Cannes. Celovečerní animovaný film Červená želva, který je zcela beze slov, je prvním produkčním počinem kultovního studia Ghibli ve spolupráci s nejaponskou produkcí. Tento magický filmový sen o životě v ráji získal v sekci Un Certain Regard, rovněž na festivalu v Cannes, Zvláštní cenu poroty,“ shrnuje ředitel kina Světozor Petr Jirásek. Oba tituly do tuzemské distribuce uvede distribuční společnost Aerofilms.

Do projektu Dne evropských artových kin se v České republice zapojí také královéhradecký Bio Central a brněnské Univerzitní kino Scala.

Neděle 9. září Kino Světozor

15:30 Červená želva

17:30 Zkouška dospělosti

Neděle 9. září BIO OKO

18:30 Červená želva

20:30 Zkouška dospělosti

—–

Zkouška dospělosti

Jako lékař a občan se Romeo těší úctě obyvatel malého města v Transylvánii. Jeho pověst se začne hroutit, když se ve snaze zajistit nadané dceři lepší budoucnost zaplete do řetězce služeb a protislužeb a ztratí tvář i před svou rodinou. Drama o kompromisech, osobní morálce a podstatě rodičovství je po 4 měsících, 3 týdnech a 2 dnech dalším filmem Cristiana Mungiu, který si odnesl ocenění z hlavní soutěže v Cannes (Nejlepší režie) a pro mnohé kritiky patřil k tomu nejlepšímu, co festival letos nabídl.

Červená želva

Mladý trosečník se snaží dostat z opuštěného ostrova, obydleného pouze želvami, kraby a ptáky. Každý jeho pokus však vždycky zmaří obrovská červená želva. Když se želva nečekaně změní v ženu, ze zdánlivého úhlavního nepřítele se stane trosečníkova jediná spřízněná duše. Magický animovaný sen o životě v ráji, který získal v Cannes Zvláštní cenu poroty sekce Un Certain Regard, je prvním počinem kultovního studia Ghibli s nejaponskou koprodukcí. Holandského režiséra Michaëla Dudoka de Wita si vyhlédl přímo Hajao Mijazaki na základě jeho oscarového krátkého filmu Father and Daughter.

Podělte se s přáteli: