Hodnoty současného světa se s vtipem i napětím odráží v autorském díle Davida Jařaba

Již tento pátek uvede Divadlo Na zábradlí v české premiéře autorský text Dobří chlapci – komediální thriller z mafiánského prostředí.

Úspěšná sezóna v Divadle Na zábradlí, korunovaná Cenou divadelní kritiky 2017 pro inscenaci Macbeth – Too Much Blood, vyvrcholí 8. června 2018 českou premiérou hry Dobří chlapci. Režisérem, autorem textu a scénografie nejnovější inscenace je David Jařab, který se vedle Jana Mikuláška stává dalším kmenovým režisérem Divadla Na zábradlí. Kostýmy navrhla Sylva Zimula Hanáková a hudbu složil Jakub Kudláč. Mafiánské praktiky na jevišti bravurně roztočí Miloslav König (čerstvý držitel titulu Herec roku 2017), Ivan Lupták, Jiri Vyorálek a Jakub Žáček. Ženský element reprezentují Petra Bučková, od příští sezóny nová členka souboru, a Johana Matoušková.

Doba je zlá, doba je zlá. Že se slušný člověk nemůže projít beze zbraně jen tak po ulici, na to jsme si už zvykli. Ale že nesmí už ani do kostela? Že se už ani nebude moci modlit ke svému Bohu, protože mu to jednoduše zakážou? To je apokalypsa. Jediná šance je návrat k úctě a respektu. My všichni jsme přece jedna rodina.

,,Čeká vás peklo, pokud budete na této cestě pokračovat. Vaše peníze a moc jsou potřísněné krví. Jste exkomunikováni. Ať už mne slyšíte nebo ne,“ pravil nedávno papež František na adresu zločinců nejen italské mafie. A jak se všichni ti, kteří se s mafii namočili, zachovají? Půjdou cestou zla, nebo dobra? Potřebují naději? Jaká čeká všechny ty mafiány, politiky, zaprodané kněží a podnikatele budoucnost? Obrátí se na pravou víru?

Dvě organizace, dvě tradice, dvě armády a jedna víra. Církev a mafie. Jaký dopad měla nedávná slova papeže Františka o exkomunikaci mafiánů? To uvidíme při jednom setkání na plovárně…

Podělte se s přáteli: