Již za necelý týden oslní Prahu světla Signal festivalu

Světelný festival SIGNAL je jedinečnou kulturní událostí, která díky propojení umění, městského prostoru a moderních technologií za svou čtyřletou existenci přilákala do Prahy více než 1,5 milionu diváků. Letos proběhne v datech 12. – 15. 10.

Festival v sobě jedinečným způsobem spojuje vizuálně atraktivní díla s náročnými instalacemi mezinárodní kvality. Svou koncepcí tak oslovuje jak širokou, tak odbornou veřejnost. Díky podpoře nových uměleckých děl je SIGNAL festival respektovanou platformou i v mezinárodním měřítku a vyhledávaným místem pro seznámení se s nejnovějšími projekty oboru.

V unikátním rozhovoru s ředitelem festivalu Martinem Poštou se redakce nenudtese.cz dozvěděla, nač se letos můžeme těšit a nač si dávat pozor.

Na co byste chtěl diváky letošního ročníku festivalu především nalákat? Jaké změny a novinky můžeme očekávat?

Určitě by si neměli nechat ujít 3D videomapping na Tyršově domě, naši novinku letošního ročníku – Galerijní Zónu SIGNAL festivalu – která zahrnuje 4 velmi atraktivní instalace pracující s prostory, ve kterých jsou umístěné, a potom náš dárek, který jsme se rozhodli dát divákům, ale i sobě, protože slavíme 5. výročí. Tím je projekce všech 5 videomappingů na kostele sv. Ludmily za pět let SIGNAL festivalu, kterou spustíme každý večer od 23:00.

Před čím byste chtěl diváky varovat?
Určitě bychom rádi varovali před vjezdem autem do centra města a do míst festivalu. Na všech festivalových místech bude omezena rychlost pro automobily na 30 km v hodině a je třeba počítat se zvýšeným počtem chodců v ulicích. Doporučujeme proto využívat městskou hromadnou dopravu a pokud návštěvníci nejsou z centra Prahy, nechávat vozy na odstavných parkovištích mimo festivalové zóny.
Na které instalace se Vy osobně nejvíc těšíte?

Velmi se těším na instalaci Mécanique Discursives, kterou vytvořila dvojice Fred Penelle a Yannick Jacquet z vizuálního labelu Antivj. Jde o fascinující projekci, propojení digitálního a analogového světa, které vytvoří nekonečný příběh, na nějž se diváci budou moci dívat i hodiny. Instalaci uvidí v Cihelné ulici. Dále se samozřejmě těším i na narozeninovou projekci zmíněných pěti videomappingů. Sám si je velmi rád opět připomenu.

Existuje jinde v Evropě festival podobného charakteru a významu? Nebo se jedná o pražské unikum? 

Samozřejmě existuje. Světelné festivaly jsou ve světě velmi populární a najdete je například ve Francii, lyonský Fete des Lumieres je nejstarším festivalem světla v Evropě, v Německu, v Belgii, Nizozemsku, Velké Británii, ale i mimo Evropu – velkým festivalem je australský Vivid Sydney; světelný festival má například i asijský Singapur.

Jak vlastně přišli tvůrci festivalu na myšlenku jeho vzniku? 

Myšlenka vznikla u videomappingu k výročí 600 let Staroměstského orloje, na kterém jsme pracovali s Amarem Mulabegovičem, se kterým jsme založili vizuální studio The Macula. Po úspěchu videomappingu na orloj se v nás zrodila myšlenka na založení festivalu světla v Praze.

Jak pomohou zájemci v rámci festivalu vypomoci? 

Zcela nezbytní jsou pro nás dobrovolníci, bez kterých by festival snad ani nebylo možné zorganizovat. Velmi nám pomáhají v poslední přípravách před festivalem i na festivalu samotném. Každoročně otevíráme výzvu a dobrovolníky hledáme, stačí ale i přihlásit se skrz formulář u nás na webu. Letos máme 100 dobrovolníků a já jsem nadšený, že má tolik lidí zájem podílet se na SIGNAL festivalu. Velmi si toho vážíme.

Zůstává i letos festival dostupný zdarma? Které instalace budou placené a proč? 

Drtivá většina instalací zdarma bude, jsou umístěné ve veřejném prostoru. Zpoplatněné budou 4 instalace galerijní zóny, páska do celé zóny vyjde na 100 Kč, a 3D videomapping, kde za 50 Kč dostanete ke vstupence nezbytné 3D brýle. Důvodů ke zpoplatnění je několik, fakticky ale dva. Jak vnitřní instalace, tak 3D videomapping jsou na místech s omezenou kapacitou a vstupné je částečně schopné regulovat návštěvnost. Na instalace se jdou podívat jen ti, kteří mají opravdu zájem a jsou ochotní za to zaplatit. Tím se snižují fronty a zvyšuje kvalita zážitku pro návštěvníky. Zároveň je vstupné samozřejmě i forma podpory festivalu. SIGNAL festival je finančně velmi náročná věc a my jsme proto velmi rádi, když si návštěvník koupí vstupenku nebo festivalovou mapu. Přispívá tak na další existenci celého festivalu.

Redakce nenudtese.cz děkuje za rozhovor.
Všechny důležité informace a kompletní program najdete na: https://www.signalfestival.com/program/
Podělte se s přáteli: